Connect with us

Hirdetés

technokrata

A vírusok a bankkártya adatainkra pályáznak

Laptop

A vírusok a bankkártya adatainkra pályáznak

Az ESET megbízásából elkészített friss kutatásból az derül ki, hogy a magyar internetezők jelentős része azt sem tudja, milyen vírusirtó van a számítógépre telepítve. Az internetes kártevők elleni védekezés a hölgyeket foglalkoztatja a legkevésbé.

A heti rendszerességgel internetező felnőttek több mint fele gondosan frissíti, és az értesítéseknek megfelelően karbantartja a számítógépére telepített vírusirtó szoftvert. Megközelítőleg harmaduk azonban ugyan tisztában van a szoftver nevével, de nem foglalkozik a frissítésekkel, 16 százalékuk pedig a számítógépe biztonságáért felelős program nevét sem tudja.

„Jó hír, hogy a felnőttek fele odafigyel a vírusirtójának frissítésére. Ám az, hogy a másik felük gyakran még azt sem tudja, milyen vírusvédelmi rendszer van a számítógépén, jelzi, hogy a magyar internetezők jelentős részének fogalma sincs arról, hogyan védheti meg számítógépét a kártevőkkel szemben” – emeli ki Kiss Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletének vezető tanácsadója.

A vírusirtó szoftver karbantartásával kapcsolatban leginkább a nemek között mutatkozik eltérés: több mint 20 százalékkal több férfi figyel oda a beállításokra, mint nő, mialatt az internetező nők majdnem negyede vallotta azt, hogy semmit sem tud a vírusirtójáról. A szakember a kutatás eredményeivel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy azok az internet-felhasználók, akik nem figyelnek oda operációs rendszerük és vírusirtójuk frissítésére, könnyedén vírustámadás áldozatává válhatnak.

„A legrosszabb, hogy a mai kártevők célja már nem a rombolás, hanem a pénzszerzés. Így a fertőzött gépek tulajdonosai sokszor észre sem veszik a támadást, mialatt az internetes bűnözők távolról ellopják hitelkártya adataikat, vagy levélszemét küldésére használják fel a számítógépüket” – figyelmeztet az ESET szakértője, aki szerint a védekezés első lépése, hogy megtanuljuk használni vírusirtó szoftverünket.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés