Connect with us

A számítógép károsítja az olvasási készséget

doom3

Laptop

A számítógép károsítja az olvasási készséget

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a számítógépes játékok károsak a gyermekek olvasási készségeire.

Eredményeik alapján a kilenc-tíz évesek olvasni tudása jelentősen visszaesett azokban az országokban, ahol minden háztartásban legalább egy számítógép van.

A svéd Göteborgi Egyetem kutatói kilenc-tíz éves gyermekek olvasási készségeit hasonlították össze Svédországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Magyarországon. Kimutatták, hogy 1991. óta az átlagos olvasási készség az Egyesült Államokban és Svédországban visszaesett, míg Olaszországban és Magyarországon, ahol az embereknek kisebb valószínűséggel van otthon számítógépük, a készség javult. Az amerikai és a svéd gyermekek ezen kívül kisebb valószínűséggel kölcsönöztek könyveket a könyvtárból, és szabadidejük kisebb részét töltötték olvasással.

Az eredmények szerint a fiúk olvasási készsége valamivel nagyobb mértékben romlott, mint a lányoké, valószínűleg azért, mert ők több időt töltenek a videojátékokkal. A kutatást vezető Monica Rosen professzor szerint az olvasási készség a számítógépek szabadidős használatának növekedésével párhuzamosan romlik. Fontos, hogy ne jussunk arra a következtetésre, hogy a rosszabb olvasást teljes egészében az oktatás hiányosságai magyarázzák. Sőt, a számítógépek negatív hatása az olvasásra azt bizonyítja, hogy a szabadidő legalább annyira befolyásolja az olvasási készséget, mint az oktatás.

Amerikai kutatók közben arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekek minden óra Xbox és Gameboy játékkal megduplázzák a csukló és ujjfájdalom kialakulásának kockázatát. A 257 kilenc és tizenöt év közötti gyermek részvételével készült tanulmány azt mutatta, hogy az SMS-eket küldő, iPhone-t használó lányok kétszer annyi ízületi fájdalomról számoltak be, mint a fiúk. Yusuf Yazici, a New York-i NYU Hospital for Joint Diseases kórház professzora úgy foglalta össze az eredményeket, hogy minél többet használják a gyerekek ezeket az eszközöket, annál nagyobb eséllyel tapasztalhatnak fájdalmakat.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő