Connect with us

technokrata

A számítógép károsítja az olvasási készséget

doom3

Laptop

A számítógép károsítja az olvasási készséget

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a számítógépes játékok károsak a gyermekek olvasási készségeire.

Eredményeik alapján a kilenc-tíz évesek olvasni tudása jelentősen visszaesett azokban az országokban, ahol minden háztartásban legalább egy számítógép van.

A svéd Göteborgi Egyetem kutatói kilenc-tíz éves gyermekek olvasási készségeit hasonlították össze Svédországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Magyarországon. Kimutatták, hogy 1991. óta az átlagos olvasási készség az Egyesült Államokban és Svédországban visszaesett, míg Olaszországban és Magyarországon, ahol az embereknek kisebb valószínűséggel van otthon számítógépük, a készség javult. Az amerikai és a svéd gyermekek ezen kívül kisebb valószínűséggel kölcsönöztek könyveket a könyvtárból, és szabadidejük kisebb részét töltötték olvasással.

Az eredmények szerint a fiúk olvasási készsége valamivel nagyobb mértékben romlott, mint a lányoké, valószínűleg azért, mert ők több időt töltenek a videojátékokkal. A kutatást vezető Monica Rosen professzor szerint az olvasási készség a számítógépek szabadidős használatának növekedésével párhuzamosan romlik. Fontos, hogy ne jussunk arra a következtetésre, hogy a rosszabb olvasást teljes egészében az oktatás hiányosságai magyarázzák. Sőt, a számítógépek negatív hatása az olvasásra azt bizonyítja, hogy a szabadidő legalább annyira befolyásolja az olvasási készséget, mint az oktatás.

Amerikai kutatók közben arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekek minden óra Xbox és Gameboy játékkal megduplázzák a csukló és ujjfájdalom kialakulásának kockázatát. A 257 kilenc és tizenöt év közötti gyermek részvételével készült tanulmány azt mutatta, hogy az SMS-eket küldő, iPhone-t használó lányok kétszer annyi ízületi fájdalomról számoltak be, mint a fiúk. Yusuf Yazici, a New York-i NYU Hospital for Joint Diseases kórház professzora úgy foglalta össze az eredményeket, hogy minél többet használják a gyerekek ezeket az eszközöket, annál nagyobb eséllyel tapasztalhatnak fájdalmakat.

Continue Reading
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd