Connect with us

technokrata

24,5 milliárd forintra rúgnak az illegális szoftverek

23softwares

Laptop

24,5 milliárd forintra rúgnak az illegális szoftverek

A Magyarországon a személyi számítógépekre jogosulatlanul telepített szoftverek értéke 2010-ben elérte a 24,5 milliárd forintot.

A BSA MTI-hez eljutatott közleménye szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kalózmásolatok aránya nem nőtt, de nem is csökkent.

A BSA és az IDC közös tanulmányból kiderül az is, hogy Európában a lopott szoftverek kereskedelmi értéke megközelítette a 13,5 milliárd dollárt. Globális szinten a szoftverkalózkodás értéke 59 milliárd dollárt tett ki, ami majdnem duplája a 2003-as értéknek.

A 2010-es tanulmányban szereplő 116 régió felében minimum 62 százalékos volt a szoftverkalózkodás mértéke, míg az átlagos nemzetközi szint 42 százalék. A kalózszoftverek részaránya Magyarországon 41, az USA-ban 20 százalék. Ugyanez a szám Ausztriában 24, Japánban 20, Németországban és az Egyesült Királyságban 27, Csehországban 36, Szlovákiában 42, Romániában 64, Oroszországban 65, Kínában pedig 78 százalék.

A felmérés szerint a szoftverkalózkodásban a fejlődő gazdaságok tettek szert vezető szerepre. Ezekben az országokban a kalózkodás szintje 2,5-szer magasabb, mint a fejlett területeken, és az itteni kalózmásolatok kereskedelmi értéke (31,9 milliárd dollár) a teljes nemzetközi szint több mint felét teszi ki.

A legális szoftver leggyakrabban hangsúlyozott előnye a műszaki támogatás (88 százalék) és a hackerek, kártékony szoftverek elleni védelem (81 százalék).

Az illegális szoftverhasználat egyik gyakori módja, ha több számítógépre telepítik a csak egyetlen számítógépre telepíthető szoftvereket.

A PC-felhasználók többsége világszerte és Magyarországon is úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdonjog védelme érzékelhető gazdasági előnyökkel jár: nemzetközi szinten a válaszadók 59 százaléka véli úgy, hogy a szellemi tulajdon védelme jó hatással van a helyi gazdaságra, Magyarországon pedig a válaszadók 61 százaléka szerint a munkahelyteremtésben is fontos szerepet játszik.

A globális szoftverkalózkodásról szóló felméréssel párhuzamosan, az Ipsos Public Affairs közvélemény-kutatást végzett a PC-felhasználók körében a szoftverkalózkodással kapcsolatos alapvető társadalmi attitűdökről és jellemző magatartási formákról.

A közvélemény-kutatás szerint a szellemi tulajdonjog védelmét sokan támogatják: 10-ből 7 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy szerinte a technológia fejlődése érdekében fizetni kell a szoftvergyártók termékeiért. A szellemi tulajdon védelmének támogatottsága általában véve azokban az országokban volt a legmagasabb, ahol magas volt a szoftverkalózok száma.

A válaszadók szerint a licenszelt szoftver jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a kalózmásolat; számos PC-felhasználó azonban nem tudja megkülönböztetni, hogy a szoftverbeszerzés mely formája legális vagy illegális.

A kalózszoftverek nyilvánvaló veszélyt jelentenek közvetlenül a felhasználókra nézve is, hiszen azok használata gyakran napokig tartó szervizeléshez, rendszerleálláshoz, üzleti és személyes adatok elvesztéséhez vezethet, nem beszélve az esetleges botnet hálózatok útján történő visszaélésekről – közölte Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának vezetője.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd