Connect with us

technokrata

Felgyorsul a videokártyák kihalása

Laptop

Felgyorsul a videokártyák kihalása

Nagyon népszerű a CPU-ba integrált grafikus mag, közölte az AMD.

Az idei év első negyedében nagyjából hárommillió Fusion processzort – vagy, ahogy a vállalat hívja, APU-t (Accelerated Processing Unit) – szállított le az AMD. Ez az összes, mobil rendszerekbe szánt lapkák körülbelül 50 százalékát jelenti, közölte az Advanced Micro Devices.

„A megelőző negyedévhez képest megháromszoroztuk a leszállított egységek számát.” – nyilatkozta Thomas Seifert, a vállalat pénzügyi vezetője, aki jelenleg az AMD ideiglenes vezérigazgatói posztját is betölti. Ez azt jelenti, hogy míg az előző negyedévben nagyjából 1 millió Fusionra volt igény, az a mögöttünk álló három hónapban 3 millióra emelkedett. Ezek a lapkák kizárólag laptopokba kerültek, melyekből – úgy tűnik – nagyon gyorsan ki fognak szorulni a diszkrét megoldások. Hiszen nem csak az alaplapra integrált grafikus vezérlők válnak szükségtelenné a processzorban megjelenő grafikus magnak köszönhetően, hanem utóbbi kellően erősre tervezésével a hordozható számítógépekben amúgy is relatíve ritkának számító videokártyákat is szükségtelenné teszi.

Ebben a szegmensben egyébként az AMD meglehetősen erős, így kicsit saját maga ellen is dolgozik. A különálló mobil GPU piac valamivel több mint a felét tartja ellenőrzése alatt a vállalat az Ati technológiája révén; ezt a részesedést azonban tovább erősítheti Fusion megoldásával.

„A Fusion az első negyedév fantasztikus sikere, OEM partnereink pedig nyitottak egy jobb, még versenyképesebb, nagyobb teljesítményű megoldás piacra vezetésére, melyet a Llano-val érünk el.” – nyilatkozta az AMD vezető alelnöke, Rick Bergman. A Llano az Ontario és a Zacate (Brazos platform) két-négymagos utódja lesz, előbbiekkel szemben már 32 nanométeres gyártási eljárással készül, és valamikor az idei év harmadik negyedévében kerül piacra.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom