Connect with us

Hirdetés

technokrata

10 ok, ami megnehezíti a PC-ről Mac-re váltást

Laptop

10 ok, ami megnehezíti a PC-ről Mac-re váltást

Tetszenek az almás gépek, de még nem mertél váltani? Az alábbiakban összeszedtük a 10 leginkább emlegetett okot, ami zavarja a Windowsos PC felhasználókat az Apple gépekben.

1. Minden programot újra meg kell venni

Sajnos a Windowsos számítógépünkre megvásárolt programok nem működinek Macintoshon. Új Office, Photoshop, stb. – ezeket mind-mind meg kell vennünk még egyszer.

2. Bezár gomb bal felül

Az első pár napban zavaró lehet, hogy a megszokott jobb felső X helyett bal felül találhatók az egyes ablakok bezárására és lerakására szolgáló gombok. Ezt egyébként 2-3 nap alatt ezt könnyen meg lehet szokni.

3. A CTRL gomb itt Command

Van Control gomb a billentyűzeten, de van egy Command gomb is, mely utóbbi látja el a hagyományos CTRL funkciót, mint például Command + C, Command + V copy paste parancsok. Az ALT itt is megvan.

4. Total Commander hiánya

Ha professzionálisabb felhasználó vagy, vagy csak egyszerűen a DOS-os időkből Norton Commanderen szocializálódtál, akkor valószínű, hogy használod a népszerű fájlkezelő programot (a Windows fájkezeléssel kapcsolatos hiányairól nem is beszélve). No, ezt a Mac-en nem fogod, mert nincs rá.

5. Magyar helyesírás ellenőrző

Nagy szívfájdalom, hogy a Mac-re gyártott Microsoft Office alkalmazások nem tartalmaznak magyar helyesírás ellenőrzést. Az Openoffice ezzel ellentétben igen, itt szintén át kell szoktatnunk ujjunkat a hétköznapi gördülékeny munkamenethez.

6. Heló Safari, viszlát Internet Explorer

Ha megszoktuk, hogy az E, mint Internet Explorer gombra kattintva jön elő az internet, akkor erről is gyorsan le kell mondanunk: az Apple gépek gyári böngészője a Safari, de szerencsére Firefox és Chrome is telepíthető rájuk.

7. Kukac: ALT + V helyett ALT + Q

Ha internetezünk – márpedig miért ne tennénk – akkor szintén 2-3 nap megszokni, hogy a „kukac”, mint @, nem a CTRP + V, hanem az ALT+ Q. Apróság, de fontos lehet.

8. Print screen

Nincs sajnos dedikált print screen gomb a billentyűzeten a képernyő lefotózásához. Külön alkalmazással tudunk beállítani erre kombinációt.

9. Viszlát exe fájlok

Ha egy kicsit értünk a számítógéphez, akkor tudjuk, hogy az exe, mint executable fájlok azok, amiket futtatni lehet PC-n. Ez Mac-en egyáltalán nem így van, itt főleg dmg kiterjesztésű fájlokból dolgozik a rendszer  és a már megszoktott exe programjaink egyáltalán nem futtathatók.

10. Számlázó és banki programok

Rossz hír a vállalkozóknak és a pénzügyeseknek: a kliens oldali banki és számlázó programok egy része egyáltalán nem támogatja a Macintosh környezetben való futtatást, ezért vagy váltunk programot, vagy marad a kőkorszaki papír-alapú számlázás.

Természetesen a pár kényelmetlen, ámde megszokható változás mellett számos előnnyel is jár a váltás: nincs több kék halál, gyorsaság van, cserébe azonban minél többet használtunk előtte PC-t, annál inkább hasonlít a váltás egy jobbkezességről balkezességre való átállásra. Hogy ez kinek és milyen körülmények között éri meg, azt mindenki döntse el maga.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés