Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows a Wi-Fi Faluban

Laptop

Windows a Wi-Fi Faluban

A Microsoft támogatást nyújt a Wi-Fi Falu program folytatásához.

Átadták a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programja keretében meghirdetett pályázat nyerteseinek megítélt pénzbeli támogatást. A tavaly benyújtott magyarországi pályamunkák közül a nemzetközi bíráló bizottság az Internet Terjesztéséért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ közös pályázatát értékelte legjobbnak. A díjazottak az elmúlt évben már átadott, közel 41 ezer dollár értékű szoftveradomány után ezúttal 11960 dollár értékű szoftvercsomagot és 50 ezer dollár pénzbeli támogatást vehettek át, amellyel az alapítvány, illetve a civil központ digitális írástudás elsajátítását célzó felzárkóztató-projektjeinek megvalósítását segíti a redmondi cégóriás.

A Microsoft 2003-ban indított Korlátlan Lehetőségek (Unlimited Potential – UP) programjában elnyerhető támogatásokkal világszerte olyan kezdeményezések megvalósítását kívánja segíteni, amelyek az úgynevezett “digitális szakadék” csökkentését tűzték ki. A célok között nemcsak az informatikai infrastruktúra létesítése, hanem a professzionális támogatások (oktatás, tanácsadás, mentori programok) elektronikus formában történő elérhetőségének biztosítása is szerepel.
Magyarországon a hátrányos térségekben élők felzárkóztatását nemcsak szoftveradományokkal és oktatással, hanem többek között felújított hardver-eszközökkel is segítette a Microsoft az elmúlt években. Számos olyan kezdeményezést felkarolt, amely elsősorban a korlátozott anyagi lehetőségeik miatt rászorultak körében célozta az informatikai kultúra széleskörű terjesztését. Így történt ez a 2009-ben benyújtott Wi-Fi Falu program pályázatának esetében is.

A Microsoft Magyarország a 2009-es pályázati időszakban is szakmai segítséget nyújtott minden, a pályázaton induló civil szervezetnek (így a Wi-Fi Falu-nak és a Bács-Kiskun Megyei szolgáltató központnak is) a pályamunka részletes kidolgozásához. Az együttműködés eredménye, hogy a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programjára a világ minden részéről érkező pályázatok értékelése után 2010-ben ismét két olyan magyarországi civil szervezet kaphatott jelentős (a további működésükhöz szükséges) támogatást, amelyek a digitális írástudást, és ezáltal az esélyegyenlőség növelését célzó projektjavaslatokat tartalmazó elképzelést nyújtottak be.

A Wi-Fi Falu program hátrányos térségben élők számára elérhető áron megvásárolható számítógépet és vezetéknélküli internet-elérést biztosító csomag beszerezhetőségét kínáló egyéves projektjét a Microsoft összesen 103 ezer dolláros támogatásban részesíti – a most átadott 50 ezer dolláros pénzbeli és 11960 dollár értékű szoftver-támogatás mellett tavaly 41 ezer dollár értékű szoftvert és oktatást biztosított.

A Microsoft Magyarország és az Internet Terjesztéséért Alapítvány a Baranya megyei Wi-Fi Falu kialakítását követően egy újabb, a digitális szakadék csökkentését célzó programban működik együtt 2010-ben.

A projekt keretében a Microsoft szoftver-licenceket biztosított a mélyszegénységben élőknek, vidéki civil szervezeteknek, kisebbségi önkormányzatoknak az alapítvány közvetítésével. A licencek továbbításával párhuzamosan a Microsoft anyagi támogatásával megvalósuló képzéseken vehetnek részt a rászorulók. A képzés egyrészt azokat célozza, akik még nem találkoztak infokommunikációs eszközökkel, másrészt azoknak szól, akik már magabiztosan mozognak az internet és a számítógép világában és ePromoterként szeretnének részt venni a programban. Az ePromoterek a program megvalósításában kulcsszerepet vállalnak azzal, hogy segítenek az alapszintű képzésen résztvevőknek a tananyag sikeres elsajátításában.

A Microsoft és az alapítvány elsődleges elvárásként fogalmazták meg a célközönség digitális írástudásának fejlesztését, a résztvevők foglalkoztathatóságának növelését, illetve a rászorulókat támogató civil szervezetek kapcsolatainak erősítését.

A 2009-2010-es program a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató központtal szoros együttműködésben valósul meg, de továbbá 20 civil szervezet közreműködésére is számít. 2009 májusában 10 Baranya megyei település 200 családja csatlakozott a programhoz, akik már Windows-platformra telepített, Office 2003 irodai programcsomagot is tartalmazó számítógépeket kaptak – így ma már az ország 113 településén összesen 2300 háztartásban internetezhetnek az alapítvány közreműködésével kedvezményesen beszerzett Windows-alapú számítógépekkel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés