Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft böngészde – jelen és jövő

Laptop

Microsoft böngészde – jelen és jövő

Miért jó az IE8 és milyen újdonságok lesznek a vadonatúj IE9-ben?

A Microsoft tegnap késődélután összehívta a hazai blogger és szakújságíró társadalom képviselőit, hogy egy kötetlen beszélgetés keretein belül egy kicsit átbeszéljük a browser szegmens legfrissebb trendjeit.

Kezdjük is rögtön a makacs tényekkel: a Gemius Ranking legfrissebb adatai szerint a hazai internetezők több mint 50 százalékának gépén a Mozilla Firefox 3.x teljesít szolgálatot. Az ezüstérmes Internet Explorer 7 alulról súrolja a 19 százalékos határt, a harmadik helyezett Internet Explorer 8 pedig közel 11 százalékon áll. Említést érdemel továbbá az öregecske Internet Explorer 6, mely mintegy 10 százalékot hasít ki a piaci tortából, illetve a 4 százalékot birtokló Chrome 3.x. Summa summarum a három IE-nek összesen alig van 40 százaléka, vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a Mozilla Firefox uralja a hazai browser szegmenst.

Mint az a tegnapi beszélgetésen elhangzott, a Microsoft igen is tisztában van azzal, hogy a hazai piacon komoly lemaradásban van a rivális böngészőkkel szemben. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a felhasználóknak sajnos csalatkozniuk kellett a korábbi IE böngészők biztonsági megoldásaiban. A legújabb IE8 azonban többek közt e tekintetben is komoly változásokat hozott, erről azonban az átlagos felhasználók vajmi keveset tudnak. A cég munkatársai felhozták az NSS Labs egyik közelmúltbéli jelentését, mely a jelenleg használatos böngészők közül egyértelműen az IE8-at hozták ki a legbiztonságosabbnak. Összehasonlításképp, míg a Firefox az internetes kártevőknek csak 27 százalékát, addig az Internet Explorer azok 81 százalékát blokkolta. Ilyenkor persze rögtön felmerül az emberben a kérdés, hogy véletlenül esetleg nem a Microsoft szponzorálta-e a felmérés elkészítését? A Microsoft hazai szakemberei szerint erről azonban szó sincs.

Mint megtudtuk, a Microsoft szerint relatív, hogy ki mit ért az alatt, hogy egy böngésző gyors működésű. Míg a hétköznapi felhasználók akkor tartanak fürgének egy browsert, ha az gyorsan elindul és pillanatok alatt megjeleníti a weboldalakat, addig a hírportálok által publikált szintetikus tesztek leginkább csak a Java teljesítményre vannak kihegyezve. Nos, ezen tesztekben az Internet Explorer nem teljesít valami fényesen, a Microsoft szerint azonban hiba lenne csak ezen egyetlen kritérium alapján minősíteni a böngészők valós felhasználás közbeni sebességét. A redmondiak továbbá megkérdőjelezik az oly sokszor emlegetett Acid3 teszt értelmét, mely szerintük leginkább csak szőrszálhasogatásra jó. Mint ismeretes, a rivális böngészők általában 100 százalékhoz közelítő értékeket érnek el ebben a tesztben, az IE8 azonban csak 20 százalékot képes kipréselni magából. A Microsoft szerint az IE8 ettől függetlenül megfelel a webes szabványoknak, az utódja pedig már az Acid3 teszten is jobban fog majd teljesíteni.

#img2#

A beszélgetés folyamán részletekbe menően demonstrálták az IE8 olyan újdonságait, mint például a webszeletek, vagy a gyorssegédek. A webszelet tulajdonképpen nem más, mint egy könyvjelző, mely nem egy komplett weboldalt, hanem csak annak egy szeletét menti el a könyvjelzők közé. Ennek segítségével rendkívül könnyen figyelemmel követhető például egy hírportál adott rovatának folyamatos frissülése, vagy mondjuk akár egy fórum topicjának nyüzsgő élete is. A gyorssegédek révén megoldható, hogy egy szövegben kijelölünk egy szót, majd pedig néhány egérkattintással rákeresünk erre a szóra a különböző információ szolgáltató megoldásoknál. Ugyancsak újdonság a jobbfelső sarokban lévő kereső dobozka úgynevezett “Visual Search” funkciója, mely nem csak szöveges, hanem képekkel gazdagított találati listát is meg tud jeleníteni. Így például ha rákeresünk egy adott notebook típusra, akkor annak a modellnek kapásból már a fényképe is megjelenik a találatok mellett.

#img3#

Újdonságokból tehát van bőven, csak éppen az a gond, hogy a Microsoft ezeket nehezen tudja kommunikálni a felhasználók felé, akik közül sokan ráadásul egyszerűen félnek minden újdonság kipróbálásától. Az IE8 térnyerését gátolja továbbá, hogy a korábbi IE verziókat használók nem frissítenek az új kiadásra, többek közt akár azért sem, mert alaphelyzetben ki van kapcsolva náluk a Windows Update.

#img4#

A Microsoftnál böngésző fronton a jövőt nem meglepő módon Internet Explorer 9-nek hívják. A jelenleg körülbelül pre-alpha szinten létező legújabb fejlesztés teljesen új Javascript motort fog kapni, mely már jelenleg is képes megvillantani az oroszlánkörmeit, noha még rengeteg fejlesztés vár rá. A HTML5 és CSS3 kompatibilis IE9 kapcsán kiemelendő, hogy ez lesz az első olyan browser, mely hardveres grafikus gyorsításra lesz képes, tehát ki tudja majd aknázni a PC-kben lévő grafikuskártyák szolgáltatásait. A Microsoft ezenkívül minden korábbinál szebb és olvashatóbb szövegmegjelenítést, rendkívül fejlett tördelési funkciókat és páratlan pan&zoom élményt ígér. Hogy mindezt mikor próbálhatjuk majd ki? Nos a végleges verzió elkészültéig feltehetően még legalább egy évnek el kell telnie, de az első béta változat talán már a március közepén Las Vegasban megrendezendő MIX10 konferencia kapcsán napvilágot fog látni.

A beszélgetésen elhangzott továbbá, hogy az Európai Unió várhatóan heteken belül véglegesíteni fogja a webböngésző választóképernyő pontos felépítését, ezt követően pedig három hónapja lesz a Microsoftnak arra, hogy a felhasználók számára a gyakorlatban is megvalósítsa ezt az opciót. A browser-választó megoldás egyébként a Windows Update segítségével érkezik majd meg a számítógépekre. Megtudtuk továbbá, hogy a Microsoft jövőre tervezi kiadni a Windows 7 pendrive-ról telepíthető verzióját, mely azonban Magyarországon hivatalosan sajnos nem lesz elérhető. Mint arról korábban már beszámoltunk, a Windows 7 már most is telepíthető USB kulcsról, ehhez azonban a gyári DVD lemezről egy bootolható pendrive-ot kell készíteni a Microsoft külön erre a célra készített kis programjának segítségével.

Tovább


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés