Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Sun biztosítja a Wikipédia további fejlődését

Laptop

A Sun biztosítja a Wikipédia további fejlődését

A Wikipédiát, valamint annak további szabadon szerkeszthető testvérprojektjeit működtető nonprofit Wikimedia Alapítvány a Sun Microsystemst választotta partnerül a biztonságos, méretezhető és nyílt forráskódú webes infrastruktúra kiépítéséhez. A rendszer Sun Fire X4500 és X4150 szerverekre, valamint Sun StorageTek tárolókra épül. Az együttműködés lehetővé teszi a Wikimedia számára a folyamatosan bővülő média-, valamint videótartalmak elhelyezését, valamint az új wikipédiás tartalmak és alkalmazások közös fejlesztését és tesztelését is a világ minden táján megtalálható, népes felhasználói hálózat segítségével.

#img1#”A Sun nyílt forráskódú MySQL adatbázisának és a Sun Open Storage infrastruktúrának köszönhetően jobb és gyorsabb felhasználói élményt biztosíthatunk. Ez pedig kritikus fontosságú egy hozzánk hasonló szervezet számára. Az általunk közzétett ismeretterjesztő anyagok közös összegyűjtését és fejlesztését a felhasználókra bízzuk – nyilatkozta Erik Möller, a Wikimedia Alapítvány igazgatóhelyettese, majd hozzátette: “A nyílt forráskódú platform kifejlesztésével pedig a felhasználók számára jóval könnyebbé válik az együttműködés, valamint hatékonyabban módosíthatják és oszthatják meg az információkat, ami közelebb hozza az embereket az egész világon.”

A rendszer nagyságát jól mutatja, hogy az Alapítvány által fejlesztett lexikonon ez év márciusában érték el a 10 milliomodik szócikket, amely ráadásul magyar nyelven született.

Az új Sun platform lehetővé teszi, hogy a Wikipédia mintegy 100 MB tartalom zökkenőmentes feltöltését kínálja a felhasználók számára. A szabadon szerkeszthető enciklopédia világszerte az öt legnépszerűbb webes jelenség egyike, havonta több mint 250 millió egyedi felhasználóval, valamint egy 100 000 főből álló aktív, önkéntes szerkesztői gárdával. A Wikimedia Alapítványnak a Sun Startup Essentials program segítségével, a vállalat igen kedvező áron teszi lehetővé a kimagasló teljesítmény és a nagyvállalati szintű rendszerek elérését. Az alapítvány igazgatóhelyettese hozzátette: “Szeretnénk kifejezni köszönetünket a Sun Microsystemsnek az egyedi árazás kialakításáért, valamint a szolgáltatások és a hardvermegoldások természetbeni felajánlásáért. Jótékonysági alapítványként partnereink támogatására és nagylelkűségére alapozzuk működésünket, ennek révén fedezhetjük a gyorsan növekvő forgalomból eredő költségeket.”

“A Wikipédiához olyan tároló-, illetve szerverplatformra volt szükség, amely képes megbirkózni egy folyamatosan növekvő közösség egyre bővülő igényeivel, amely több mint 10 milliárd oldalletöltést generál havonta.” – fejtette ki Juan Carlos Soto, a Sun Microsystems Cloud Computing – és fejlesztői platformok marketingjéért felelős alelnöke, majd így folytatta: “A jól méretezhető és emellett biztonságos Sun Fire, valamint Open Storage infrastruktúrával a Sun olyan megoldást teremtett, amely világszerte javítja a Wikipédia felhasználói élményét, emellett pedig hozzájárul egy globális webes tudásbázis létrehozásához és a tudásmegosztáshoz.”

A Sun Open Storage infrastruktúra folyamatos és könnyű hozzáférést kínál a Wikimedia adataihoz. A Sun Fire X4500 szerver pedig egy négyutas, x64 architektúrájú kiszolgáló kimagasló teljesítményét adja, valamint az elérhető legnagyobb tárolási sűrűséget kínálja 4 rack területen akár 48 TB lemezterülettel. A tároló szerveren a Solaris operációs rendszert alkalmazzák az adatok kezeléséhez és védelméhez. A rendszer másik szervere a piacvezető Sun Fire X4150, ami egy 2 processzorfoglalatos, x64 architektúrájú 1 rack unit méretű kiszolgáló.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés