Connect with us

Hirdetés

technokrata

A műanyagiparban is aktív szerepet játszanak az Autodesk szoftverei

Laptop

A műanyagiparban is aktív szerepet játszanak az Autodesk szoftverei

Az Autodesk, Inc., a 2D- és 3D tervezői szoftvermegoldások szállítója korszerű megoldásokat kínál az összetett, fröccsöntött műanyag termékek tervezésére.

A Varinex Informatikai Zrt. és a Budapesti Műszaki Egyetem szervezésében megrendezett Műanyagipari Szimpóziumon, laborbemutatókon és előadásokon keresztül mutatták be a szakértők az ipari projektjeik kapcsán szerzett tapasztalataikat. A műanyag termékek tervezésének és gyártásának szoftveres megoldásai mellett, a fröccsöntő gépek és berendezések gyártóinak legújabb fejlesztéseivel is megismerkedhettek a résztvevők.

Termékfejlesztés és prototípus-gyártás

Napjainkban, a termékfejlesztés kapcsán már alapkövetelmény, hogy ne csak funkcionális, hanem egyúttal esztétikus és ergonomikus is legyen az adott eszköz. A formatervezési iparágban elismert Autodesk szoftverekkel könnyedén készíthető mindkét kritériumnak megfelelő termék, mivel a szoftveralkalmazások jelentősen felgyorsítják a részfolyamatokat, több időt hagyva ezzel az innovatív fejlesztésre is.

Az Autodesk Inventor szoftver olyan műanyag alkatrészek tervezését gyorsító eljárásokat tartalmaz, amelyek segítségével könnyen kialakíthatók az azokra jellemző speciális alaksajátosságok. A fejlesztés elengedhetetlen része a megtervezett termék prototípusának elkészítése. Az iparági szakértők egyöntetűen a digitális prototípus-készítés előnyei mellett állnak ki, ugyanis ezzel a megoldással digitálisan ellenőrizhetik a megálmodott terméket, vagy annak egy-egy alkatrészét a tervezéssel egy időben, még a fizikai megvalósítás előtt. Az Autodesk Digitális Prototípus megoldásával költséghatékonyan és gyorsan készíthető versenyképes termék, hiszen még a megépítés előtt bemutatható az élethű modell.

“Az Autodesk Inventor 2010 olyan átfogó és rugalmas szoftverkészletet biztosít a 3D gépészeti tervezéshez, szimulációhoz, szerszámkészítéshez és tervezési kommunikációhoz, amely segítséget nyújt a digitális prototípus-készítési munkafolyamat előnyeinek költséghatékony kihasználásában, és az innovatív fejlesztési munkában egyaránt. A Varinex Zrt. a műanyag alkatrészek gyártásának teljes folyamatát lefedő eszközöket, és támogató szolgáltatást kínál az ötlet születésétől az első sorozatban gyártott termékig” – mondta Sebők Róbert, a Varinex Informatikai Zrt. CAD üzletágának igazgatója.

Szerszámtervezés és -gyártás

A technológiai folyamat soron következő állomása a megtervezett műanyag alkatrész gyártása. A szerszámtervezésnek már jól bejáratott folyamata van, ezért azt kiválóan lehet automatizálni.

Az Autodesk Inventor Tooling Suite ezeket a tervezési lépéseket automatizálja, így nem elemi úton kell létrehoznia a fröccs-szerszám alkatrészeit. Az Autodesk Moldflow szoftver csomaggal a hagyományos fröccsöntési eljáráson túl, fejlett speciális eljárásokat is megbízhatóan lehet 3D-s elemekből építkezve modellezni. A műanyag alkatrészek és öntőformáik szimulációját, elemzését, optimalizálását, és tesztelését biztosító Autodesk Moldflow 2010-es termékcsomag új fenntarthatósági funkciókat, valamint jobb teljesítményt és minőséget nyújt. A Moldflow segítségével szimulációs úton, még a tényleges gyártás előtt ellenőrizhető a fröccsöntés, tehát a műanyag alkatrész megvalósulásának folyamata.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés