Connect with us

Hirdetés

technokrata

600 GB-os, villámgyors SSD az Inteltől

Laptop

600 GB-os, villámgyors SSD az Inteltől

Arányaiban olcsóbb és szokatlanul nagy kapacitású merevlemez-helyettesítőket jelentett be a chipgyártó gigász.

Sikeresen áttért a vállalat a 25 nanométeres gyártási eljárása, már ami a Flash meghajtók chipjeit illeti. Ennek örömére be is jelentette harmadik generációs, SSD 320 sorozatát, az egyes modellek kapacitása 40, 80, 120, 160, 300 és 600 GB lehet. De nem csak a méret nőtt, hanem a sebesség is; a vállalat állítása szerint teljesítményük 39.500 IOPS (input/output művelet másodpercenként) véletlenszerű olvasás és 23.000 IOPS véletlenszerű írás esetén. Adatátviteli tempójuk is fejlődött: az előző változatokra ráduplázva, immár 220 MB/s-os soros írási és 270 MB/s soros olvasási sebességre képesek. Ezzel az Intel beérte az e téren vezető Samsungot.

Intel SSD 320 sorozat doboz.jpg

Ritkábban esik szó tárolóeszköz kapcsán a biztonságról, de az új SSD-k ebben sem szenvednek hiányt. Fejlett adatvédelmi szolgáltatásokkal bírnak, fel vannak készítve az áramszünetek jelentette problémára, és adatredundanciát biztosító szolgáltatással is rendelkeznek. Ennek persze megvan az ára. Ezres tétel vásárlása esetén a 160 GB-os példányokért 190 dollárt kell leszurkolni, ami jócskán megugrik, ha a maximális kapacitású modellre tartunk igényt. A 600 GB-os SSD ára ugyanis 1070 dollár, szintén ezres tétel vásárlása esetén.

Intel SSD 320 sorozat.jpg

A hasonló méretű merevlemezekhez képest tehát nagyjából egy nagyságrendi különbség mérhető e téren, de az olló folyamatosan záródik. Így, ha a mostani 600 GB-os Intel SSD-re nem is lesz rohamszerű kereslet, negyedik-ötödik generációs változata már jóval elterjedtebbé válhat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés