Connect with us

technokrata

Kétszer is elfüstölt videokártya – bemutatóvideó

Laptop

Kétszer is elfüstölt videokártya – bemutatóvideó

Egy régi meghajtóprogram volt a ludas, két Geforce GTX590 bánta.

Egyetlen nappal az Nvidia vadonatúj csúcskategóriás videokártyájának bejelentését követően egy svéd csapat tesztelés közben tönkretette a Nagy-Britanniában 570 fontos (körülbelül 200 ezer forintos) áron forgalomba hozott grafikus vezérlőt. Ráadásul mindjárt kettőt, mivel egyszeri hibára gyanakodva megismételték a tesztet…

A túlhajtással foglalkozó Sweclockers már nem mai gyerek az overclocking témában, mégis, hibát vétettek az új videokártyák vizsgálatánál. A forgalmazótól kölcsönkapott hardvereszközt egy régebbi meghajtóprogrammal próbálták ki, melynek van egy apró „hibája”: nem véd a szélsőséges túlhajtás ellenében. Addig-addig emelték a GPU feszültségét, amíg az elfüstölt; a NYÁK-ról még néhány egyéb áramköri elemet is levetve távozott az örök szilíciummezőkre. Majd, amikor kaptak egy másik példányt a helyi forgalmazótól, sikerült ugyanezt a helyzetet előállítani.

Először nem is sejtették a svédek, mi lehetett a probléma, arra csak az Nvidiával való üzenetváltás után jöttek rá. Nem gyári hibás a GTX590, hanem az Nvidia grafikus vezérlőihez használható driver egy régebbi, 267.52-es változata okoz gondot. Amikor a skandináv overclocker csapat egy harmadik videokártyával is kísérletet tett, az újabb, 267.71-es meghajtóprogram már képes volt felismerni az extrém túlhajtást, és még azelőtt visszavett a teljesítményből, mielőtt az harmadszorra is meglepettséget varázsolt volna a svédek arcára (és további nyomokat az alaplapra).

Amiben viszont vétlen a Sweclockers, az az, hogy ők csupán a gyári, dobozban megtalálható változatát használták a szoftvernek. A meg nem nevezett gyártótól származó kártya csomagolásába ugyanis a régebbi driver került. Ez, mint az Nvidia később hivatalosan is elismerte, extrém magas (1,2 voltos) feszültség mellett tönkreteheti a GPU-t azzal, hogy nem korlátozza le túlmelegedés esetén a lapkát (aminek biztonságos tápfeszültsége 0,91-0,96 volt közötti). A vállalat ezért bejelentette, hogy habár a fenti, megadott paraméterek között nem áll fenn a meghibásodás veszélye, egy újabb (267.84) driver kiadásával további védelmi szinteket iktatnak be.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin