Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kétszer is elfüstölt videokártya – bemutatóvideó

Laptop

Kétszer is elfüstölt videokártya – bemutatóvideó

Egy régi meghajtóprogram volt a ludas, két Geforce GTX590 bánta.

Egyetlen nappal az Nvidia vadonatúj csúcskategóriás videokártyájának bejelentését követően egy svéd csapat tesztelés közben tönkretette a Nagy-Britanniában 570 fontos (körülbelül 200 ezer forintos) áron forgalomba hozott grafikus vezérlőt. Ráadásul mindjárt kettőt, mivel egyszeri hibára gyanakodva megismételték a tesztet…

A túlhajtással foglalkozó Sweclockers már nem mai gyerek az overclocking témában, mégis, hibát vétettek az új videokártyák vizsgálatánál. A forgalmazótól kölcsönkapott hardvereszközt egy régebbi meghajtóprogrammal próbálták ki, melynek van egy apró „hibája”: nem véd a szélsőséges túlhajtás ellenében. Addig-addig emelték a GPU feszültségét, amíg az elfüstölt; a NYÁK-ról még néhány egyéb áramköri elemet is levetve távozott az örök szilíciummezőkre. Majd, amikor kaptak egy másik példányt a helyi forgalmazótól, sikerült ugyanezt a helyzetet előállítani.

Először nem is sejtették a svédek, mi lehetett a probléma, arra csak az Nvidiával való üzenetváltás után jöttek rá. Nem gyári hibás a GTX590, hanem az Nvidia grafikus vezérlőihez használható driver egy régebbi, 267.52-es változata okoz gondot. Amikor a skandináv overclocker csapat egy harmadik videokártyával is kísérletet tett, az újabb, 267.71-es meghajtóprogram már képes volt felismerni az extrém túlhajtást, és még azelőtt visszavett a teljesítményből, mielőtt az harmadszorra is meglepettséget varázsolt volna a svédek arcára (és további nyomokat az alaplapra).

Amiben viszont vétlen a Sweclockers, az az, hogy ők csupán a gyári, dobozban megtalálható változatát használták a szoftvernek. A meg nem nevezett gyártótól származó kártya csomagolásába ugyanis a régebbi driver került. Ez, mint az Nvidia később hivatalosan is elismerte, extrém magas (1,2 voltos) feszültség mellett tönkreteheti a GPU-t azzal, hogy nem korlátozza le túlmelegedés esetén a lapkát (aminek biztonságos tápfeszültsége 0,91-0,96 volt közötti). A vállalat ezért bejelentette, hogy habár a fenti, megadott paraméterek között nem áll fenn a meghibásodás veszélye, egy újabb (267.84) driver kiadásával további védelmi szinteket iktatnak be.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés