Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felvásárolják az AMD-t?

Laptop

Felvásárolják az AMD-t?

Véget érhet a második legnagyobb x86-os processzorgyártó függetlensége.

Ha már teret engedtünk az iPhone 5 pletykának, akkor helyet kaphat az Advanced Micro Devices-t érintő is. Eszerint a chipgyártónak új kérője van, mégpedig a Dell „személyében”. A világ harmadik legnagyobb PC-forgalmazó vállalatát nemrég hozták kapcsolatba egy lehetséges AMD felvásárlással. Ismeretes, hogy az Intel árnyékában dolgozó elektronikai óriásról már hosszú évek óta pletykálják, elveszti függetlenségét; de eddig minden hasonló értesülés hamisnak bizonyult. Igaz, maga a gyártás már évek óta nincsen a vállalat tulajdonában, azt a Globalfoundries számára értékesítették.

Az elmúlt másfél hónapban az AMD elvesztette vezérigazgatóját, ügyvezető igazgatóját és vezető stratégáját is. Jelenleg Thomas Seifert a vállalat ideiglenes vezetője (aki egyébként gazdasági igazgatói szerepet tölt be az Advanced Micro Devices „életében”), végleges, kinevezett irányítással egyelőre nem rendelkezik a vállalat. Ismeretes, hogy 2006 és 2008 között óriási veszteségeket halmozott fel a chipgyártó, csak 2009-re és 2010-re sikerült nyereségessé válni. Egy esetleges felvásárlás tehát a valóságtól nem is annyira elrugaszkodott ötlet.

Kérdés persze, hogy mennyire tekinthető a Dell potenciális kérőnek. A vállalat jellemzően inkább a terjesztési csatornában érdekelt, a gyártás-fejlesztés nem tartozik elsődleges érdeklődési körébe. Ugyanakkor meglehetősen aktívnak mutatkozott az elmúlt néhány negyedévben, ami a felvásárlásokat illeti, így száz százalékosan nem zárható ki egy színfalak mögött zajló egyezkedés. Ha azonban valóra válik a felvásárlás, az jelentős változást hoz a Dell stratégiájában.

Ez lassan (vagyis inkább gyorsan) ráfér az AMD-re is. A vállalat ugyan kiterjedt portfolióval rendelkezik, készít szerverekhez, asztali gépekhez és noteszgépekhez is processzorokat, chipkészleteket, de a leginkább felfutóban levő piacokon, a tabletek és az okostelefonok terén minimális a részesedése (igaz, itt az Intel sem remekel, az ARM jóvoltából). Ez pedig kevéssé teszi vonzóvá a szórakoztatóelektronikával foglalkozó cégek számára.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés