Connect with us

technokrata

Mit használjunk OpenOffice helyett?

Laptop

Mit használjunk OpenOffice helyett?

Nem kell lemondani a nyíltforrású, ingyenes irodai alkalmazáscsomagról!

Várakozásokkal telve
„Ez az első stabil kiadásunk, ezért nagyon várjuk a felhasználók visszajelzéseit, amelyeket azonnal beépítünk a kódba, és amint lehet újabb verziókat jelentetünk meg. Februártól áttérünk egy kiszámítható, átlátható és nyilvános kiadási ütemtervre. Ezt határozta el az Engineering Steering Committee, és ezt kérték a felhasználók is.” – Caolán McNamara, a fejlesztői közösség egyik vezetője.

Ismeretes, hogy tavaly súlyos dollármilliárdokért cserébe az Oracle bekebelezte a Sun Microsystems vállalatot. Utóbbi nem csak Java fejlesztői környezetéről volt ismert, hanem nyíltforrású, és így szabadon használható OpenOffice alkalmazáscsomagjáról is. Az utóbbi mögött álló lelkes közösség nem szűnt meg a „hatalomátvétel” miatt, hanem Document Foundation néven folytatta működését, és a napokban megjelentette a LibreOffice első stabil kiadásának számító 3.3-as verziót (letöltés itt).

A tervezettnél korábban jelenhetett meg az új változat, köszönhetően annak, hogy kevesebb mint négy hónap alatt a LibreOffice-on dolgozó fejlesztők száma alig húszról jóval száz fölé nőtt. A fejlesztői közösség képes volt a saját, önálló folyamatainak kialakítására. A kód méretéhez és a projekt ambiciózus célkitűzéseihez képest nagyon rövid idő alatt a saját lábára állt. Ráadásul a projekt iránt érdeklődő, újonnan érkezett közreműködőknek köszönhetően elkezdődött, és nagy léptekben folyik a forráskód tisztítása. További fontos eredmény, hogy a Windowshoz való telepítőkészlet – amely a legszélesebb felhasználói bázist érinti – egyetlen csomagban egyesíti az összes nyelvi verziót. Ennek köszönhetően a tükörszervereken a LibreOffice 75 GB helyett csak 11 GB-ot foglal kiadásonként, így az infrastruktúra csekélyebb terhelése mellett gyakrabban lehet új verziókat kiadni.

LibreOffice screenshot

A LibreOffice 3.3 több, egyedülálló újdonságot tartalmaz. A közösség tagjai között a következők a legnépszerűbbek: SVG-fájlok importálása és szerkesztése, egyszerű címlapformázás és -számozás a Writerben, jobb navigátor a Writerben, a cellák és munkalapok ergonomikusabb kezelése a Calc-ban, valamint a Microsoft Works és a Lotus Word Pro dokumentumok importálásának lehetősége. Ezenkívül beépítésre került több, népszerű kiterjesztés is. Segítségükkel lehetővé válik a PDF-fájlok importálása, a bemutatók vetítésénél előadói konzol használható, teljesen új jelentéskészítő található az adatbázisokból történő adatok kinyerésére stb. A teljes újdonságlista itt olvasható.

A LibreOffice 3.3 az OpenOffice.org 3.3 összes újdonságát is tartalmazza, például az egyedi dokumentumjellemzők újfajta kezelését, a szabványos PDF-betűkészletek beágyazását a PDF dokumentumokba, az új Liberation Narrow betűkészletet, a Writer és a Calc többféle dokumentumvédelmi lehetőségét, beállítható számú tizedesjegyet az általános számformátum esetén a Calc-ban, az 1 millió soros munkalapokat, a CSV-importálás új lehetőségeit a Calc-ban, rajzobjektumok beillesztését a Chartban, a diaelrendezés kezelésének javítását az Impressben, az új és könnyebben használható nyomtatási beállítóablakot, színes munkalapfüleket a Calc-ban és még sok egyebet. Ezek közül többet a LibreOffice-csapat fejlesztett ki, még a Document Foundation megalakulása előtt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek