Connect with us

technokrata

Nagyot kaszáltak a tech-óriások

Laptop

Nagyot kaszáltak a tech-óriások

A Google és az eBay vártnál jobb eredményekkel zárta a tavalyi negyedik negyedévet, a HP pedig igazgatócserékkel nyugtatná a befektetőket.

A tavalyi negyedik negyedévben éves szinten 29 százalékkal emelkedett a Google Inc. profitja, ezzel könnyedén felülmúlta az előzetes elemzői várakozásokat – írta a MarketWatch. A társaság nettó nyeresége 2,54 milliárd dollárra emelkedett (részvényenként 7,81 dollárra) az egy évvel korábbi 1,97 milliárddal, 6,37 milliárd dolláros árbevétel mellett. Az egyszeri tételek nélkül számított nyereség részvényenként 8,75 dollárt tett ki – a FactSet Research által megkérdezett elemzők 8,06 dolláros részvényenkénti nyereségre és 6,05 milliárdos árbevételre számítottak. A felhasználók 18 százalékkal reklámokra kattintásának száma 18 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, az elemzők 16 százalékos bővülésre számítottak. A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a licitálós rendszerben meghatározott reklámárak is: a várt 3 százalék helyett 5 százalékkal fizettek többet a reklámozók egy-egy kattintásért. A Google a tavalyi utolsó negyedévben több mint ezer új munkatársat vett fel, így összesen 24 400-an dolgoznak a keresőóriásnál. A társaság egyben azt is bejelentette, hogy a társalapító Larry Page váltja Eric Schmidtet a vezérigazgatói poszton, Schmidt 2001 augusztusa óta vezette a vállalatot.

Az eBay 2010 negyedik negyedéves jelentése szerint – a Skype tavalyi eladását nem számítva – az egy évvel korábbinál 17 százalékkal magasabb, 684 millió dolláros, részvényenként 52 centes nyereséget ért el, szemben a Bloomberg által megkérdezett elemzők 47 centes várakozásával. A társaság árbevétele 5 százalékkal 2,5 milliárd dollárra emelkedett, a várakozások 2,48 milliárdról szóltak. A bővüléshez elsősorban a PayPal online fizetési rendszer járult hozzá, a főtevékenységet jelentő online piactér növekedése nem volt ilyen jelentős.

Közben a Hewlett-Packard Co bejelentette, átalakítja igazgatótanácsát, amelyet sok kritika ért az elmúlt időszakban – írta a Reuters. Az SAP-től novemberben érkezett új vezérigazgató Leo Apotheker öt új igazgatót hívott a testületbe, köztük az egykori eBay-vezért, Meg Whitmant, a Booz & Co vezérigazgatóját Shumeet Banerjit, Gary Reiner korábbi GE-vezetőt, Patricia Russot az Alcatel-Lucent korábbi vezérigazgatóját és Dominique Senequiert, az AXA Private Equity vezetőjét. A távozó négy igazgatósági tag önként lép vissza a társaság közlése szerint, a változások nyomán 13 tagúvá válik a testület.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek