Connect with us

Hirdetés

technokrata

Apple: történelmi profit

Laptop

Apple: történelmi profit

A társaság részvényárfolyamának emelkedésében megmutatkozó megnyugvást hozott az Apple Inc. piacán a vállalat kiugróan jól sikerült karácsonyi negyedéve.

A Steve Jobs vezérigazgató súlyos betegsége miatt aggódó befektetők részvényeladásaikkal a hét elején 2 százalékos mínuszba taszították az Apple árfolyamát, ám az éves összehasonlításban 78 százalékkal megugró nettó nyereségről és a 71 százalékkal bővülő árbevételről szóló gyorsjelentés után 4 százalékkal nőtt a részvények ára a tőzsdén kívüli kereskedésben. A cég üzleti évének december 25-én zárult első negyedében 6 milliárd dollár adózott eredményt és 26,7 milliárd dollár árbevételt könyvelt el – ez volt az Apple történetének legerősebb negyedéve.

A gyorsjelentést követő tájékoztatón elmondták, hogy a Mac számítógépek értékesítése 23 százalékkal, 4,13 millió darabra, az iPhone okos telefonoké 86 százalékkal, 16,24 millióra nőtt, a tavaly bemutatott iPad táblakomputerekből 7,33 millió talált gazdára október és december között. Az iPod zenelejátszók értékesítése 7 százalékkal, 18,85 millió darabra csökkent. A kaliforniai vállalat árbevételének 62 százalékát külföldről szerzi, a Kínát is magában foglaló Ázsia csendes-óceáni térségében háromszorosára, 5 milliárd dollárra nőttek az eladások három hónap alatt. IPhone-ból nem tud eleget gyártatni az Apple, az iPad pedig megragadta a vállalatok fantáziáját is: a Fortune listáján szereplő 100 legnagyobb cég 80 százaléka már teszteli a táblagépek különböző céges felhasználási lehetőségeit. Ha a kereskedelemben, az egészségügyben, az oktatásban és más ágazatokban beválnak, az újabb óriási növekedést hozhat az iPadek értékesítésében.

Az Apple rendszeresen konzervatív előrejelzéseket ad, ám a január-márciusi negyedévben 22 milliárd dollár árbevételt vár, ami jobb a CNN Moneynak nyilatkozó elemzők 20,8 milliárdos prognózisánál. Ebben az időszakban már Tim Cook ügyvezető igazgató (képünkön)irányítja majd a vállalatot. Cook karizmatikus főnöke árnyékába húzódva óriási munkát végzett az elmúlt tíz évben, amelyben az Apple a csőd szélén lévő cégből tőzsdei kapitalizációja alapján a világ legnagyobb technológiai vállalatává vált. A kétkezi munkáscsaládból származó Cook munkamániás, aprólékos precizitással menedzseli az Apple napi tevékenységét. Vezetése alatt a cég kiszervezte bérmunkába szinte minden gyártási tevékenységét és kiváló kapcsolatokat épített ki a hardvereket gyártó ázsiai vállalatokkal. A rohamos technikai fejlesztés ellenére csökkentek a költségek és az Apple alkalmazottai az értékesítésre koncentrálhatják erejüket.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés