Connect with us

technokrata

A videokártyák halálának kezdete?

Laptop

A videokártyák halálának kezdete?

Végleg új korszakot nyitott az Intel legújabb processzoraival. CPU-ba integrált grafikus vezérlők, kevesebb fogyasztás, nagyobb teljesítmény – itt a Sandy Bridge.

Még tavaly novemberben tartotta évzáró sajtótájékoztatóját az Intel, ahol – ahogyan azt már megszokhattuk – minden információ kiderült, ám a titoktartási nyilatkozat aláírása miatt egészen mostanáig nem lehetett előrukkolni vele. Pedig fontos lépés a második generációs Core 2-esek megjelenése a chipgyártó életében, több szempontból is. Egyrészt ez az első „valódi” CPU-GPU lapka, amiben nem csak a tokozás közös, hanem a grafikus mag a CPU-val egy szilíciumszeleten helyezkedik el (annak minden nyilvánvaló előnyével együtt). Másrészt viszont egyre inkább szorul a hurok a desktop számítógépek – és így azok processzorainak gyártói – körül. Az utóbbi egy évben rengeteg olyan digitális eszköz jelent meg, mely már nem igényli azt az erőt és tudást, amit napjaink asztali processzorai nyújtanak. Ékes példái ennek a trendnek az egyre népszerűbb okostelefonok és táblagépek – de még a némileg lendületet vesztett netbookokat is ide lehet sorolni, lebutított Atom processzoraik révén.

Intel Sandy Bridge Core processzor

Több szempontból is figyelmet érdemel tehát az Intel új processzorcsaládja. Annak érdekében, hogy megfeleljen a várakozásoknak a CPU, számos változtatást eszközöltek a vállalat mérnökei az architektúrában. Például a már említett szoros integráltság az immár DirectX 10.1-et támogató grafikus maggal – az előző generációhoz képest immár egy szilíciumfelületre került a központi vezérlőegységgel. Ennek köszönhetően jelentősen megnőtt a 2D és 3D teljesítmény egyaránt. Hivatalosan a tartalom-előállítás (ideértve például a videokódolást és a hangtömörítést) 42 százalékkal gyorsabb, a játékokban nyújtott teljesítmény pedig 50 százalékkal lett nagyobb az előző generációhoz képest.

Az új lapkák 32 nanométeres csíkszélességgel érkeznek a piacra, ami jó hatással van a fogyasztásra. Még tavaly novemberben láttunk itthon két, új CPU-kat tartalmazó laptopot egymás mellett – a fogyasztás kevesebb mint fele volt azonos konfiguráció esetén az újabb, de elődjével megegyező órajelen futó processzor esetében (nyugalmi állapotban). A teljesítményfelvétel természetesen megugrik, ha munkába kezdenek az új Core lapkák. Például az újratervezett Tubro Boos technológia révén, mely segít indokolt esetben túlhajtani az egyes processzormagokat – terheléstől függően az alapórajel fölé is emelkedhet a frekvencia.

Megújult az Intel Wireless Display technológiája is. A WiDi révén bármilyen számítógépről „átlőhető” a videojel (és hang) egy ezt fogadni képes eszközhöz, melyet tévéhez csatlakoztatva anélkül kaphatunk HDMI minőségű jelet, hogy vezetékeket kellene használnunk. Immár nem csak 720p, hanem 1080p felbontású videókat is kezelni tud a technológia, illetve bevezetésre került az úgynevezett Intel Insider. Utóbbi elehetővé teszi a digitális tartalmak biztonságos (értsd: jogvédett) továbbítását, HDCP 2 támogatása révén.

A processzorok közül először a négymagos példányok jelennek meg, januárban többre nem is számíthatunk. A két- és nyolcmagos változatok valamivel később debütálnak majd a piacon.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle