Connect with us

technokrata

1000 magos processzor

Laptop

1000 magos processzor

A jövő Intel CPU-i.

Majdnem pontosan egy éve írtunk az Intel 48 magos chip cloud computer (SCC) processzoráról. A kísérleti fázisban levő fejlesztés nem vált boltban megvásárolható termékké, és valószínűleg nem is fog soha, hiszen az Intel nem kereskedelmi termékké akarja fejleszteni, hanem segítségével vizsgálja a párhuzamos feldolgozás skálázhatóságában rejlő lehetőségeket. Például azt, hogy a számítási teljesítmény növelése mellett meddig lehet kiterjeszteni a magok számát a fogyasztás jelentős megugrása nélkül.

Timothy Mattson, az Intel egyik, ezen projekten dolgozó kutatója nemrég igen bizakodóan nyilatkozott. „Az SCC processzor architektúrája tetszőlegesen skálázható. Olyan architektúráról beszélünk, ami számítási felhőben működve akár 1000 magos is lehet.” – nyilatkozta Mattson a pár hete tartott SC10 konferencián. Természetesen azért itt is vannak határok, a végtelenségig nem lehet növelni a magok számát. A kutató szerint az SCC feldolgozóegységeit összekötő, úgynevezett mesh hálózat nagyjából az általa említett 1000 magig hatékony, afölött már nem.

Ez nekem túl magos!
Mint ismert, a többmagos processzorok egyik problémája az egyes magok közötti kommunikáció elégtelen sebessége. Az Intel éppen ezért új, a korábbiakhoz képest megemelt sebességű adatbuszt alkalmazott, megszüntetve ezzel a tokozáson belüli szűk keresztmetszetet. Természetesen integrált memóriavezérlővel rendelkezik a prototípus, így a memória-alrendszerhez is jóval nagyobb tempóhoz férhet hozzá a központi vezérlőegység, mintha az alaplapi chipkészletben tevékenykedne ez a modul. Említést érdemel az energiahatékonyság is: készenléti állapotban 25 wattot fogyaszt, teljes terhelés mellett pedig 125 wattot.

Intel_kiserleti_48_magos_CPU

Ugyanakkor nem is önmagában a hardver jelent nagy előrelépést, hanem az, hogy a 48 mag nagymértékben és rugalmasan programozható. Az alkalmazások automatikusan átvehetik az általuk szükségesnek vélt számú mag felett az ellenőrzést, míg az operációs rendszerek különböző rendszerszintű feladatokhoz rendelhetnek hozzá tetszőleges számú processzormagot. Szoftveresen felügyelhető az egységek energiafogyasztása, órajele, sőt, még az is beállítható, hogy a nem használt magok egyenként leálljanak.

A 48 magos kísérleti lapkát nagy részben az Intel németországi, Braunschweigben található kutatórészlege hozta létre. A vállalat másik, hasonló projektjén, melynek keretei között egy 80 magos processzoron dolgoznak a kutatók, csak a chipgyártó alkalmazottai vesznek részt.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin