Connect with us

Kigolyózná a cégeket a kormány az állami szintű adatkezelésekből

Laptop

Kigolyózná a cégeket a kormány az állami szintű adatkezelésekből

Egy múlt pénteken benyújtott törvénymódosító javaslat szerint csak állami intézmény, illetve száz százalékban állami tulajdonú cég dolgozhat fel kiemelt fontosságú, többek között az adóhatóság, a vámhatóság által kezelt adatokat.

A magán­nyugdíj­pénztárakról nincs döntés Annak ellenére, hogy az állami kezelésű körbe tartozik majd a nyugdíjbiztosítással összefüggő adat is, az egyelőre nincs tisztázva, mi lesz a magán-nyugdíjpénztári adatok sorsa. A miniszter szerint csak később dől el, ezek is bekerülnek-e a körbe. A szabályok szerint a pénztártagok a hónap elejétől léphetnek vissza az állami körbe úgy, hogy az állam a teljes portfóliót veszi át, nem az annak megfelelő pénzösszeget.
 

Szintén szigorúbb lesz a nyugdíj- és egészségbiztosítási, a családtámogatással, energiafelhasználási támogatásokkal, ingatlan-nyilvántartással összefüggő adatkezelés, s csak állami irányítású feldolgozásra lesz mód a személyi és lakcímadatok, úti és közlekedési okmányok vagy a bűnügyi, szabálysértési adatok esetében is. Vagyis gyakorlatilag semmilyen adatfeldolgozást nem végezhet majd magáncég.

Szintén ebbe a körbe tartozik a cégnyilvántartással kapcsolatos adatfeldolgozás is, amely lényegében a kilencvenes évek óta a Microsec Kft. monopóliuma – akkor közbeszerzés nélkül lett a cégszolgálat informatikai beszállítója. A társaság több ízben is elnyerte az Igazságügyi Minisztérium közbeszerzési tendereit, a cég az üzemeltetője a céginformációs szolgálatnak is. A Microsec Kft. tevékenységét csak részlegesen érinti a változás – mondta lapunknak Vanczák József, a társaság ügyvezetője. Mivel a módosítás csak az adatfeldolgozást érinti, a cég szolgáltatásai változatlanul fennmaradhatnak. Az ugyanakkor tény, hogy az üzemeltetési feladatokat érinti majd a módosítás. A céget nem tájékoztatta a minisztérium a tervezett módosításról, ám Vanczák szerint ez nem is volt kötelessége. A kérdés az, miként módosulnak majd a megkötött szerződések, amelyeket akár fel is mondhat a tárca.

Az adatfeldolgozás állami körbe vonásával kapcsolatban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter (képünkön) a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a módosítást többek között az indokolta, hogy a közelmúltban problémát jelentett az agrártámogatások kapcsán, hogy fontos adatokat magáncégek kezelnek. A tervek szerint így a magáncégektől a jövő év végéig kell állami kezelésbe venni az adatokat.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom