Connect with us

technokrata

Nincs több Nvidia chipkészlet

Laptop

Nincs több Nvidia chipkészlet

Hivatalosan is leálltak a gyártással.

nvidia alaplap nforce chipkeszletTavaly októberben már írtunk az Nvidia terveiről, miszerint – megfelelő licencszerződés hiányában – a vállalat kénytelen kivonulni a PC-k chipkészletének piacáról. Amint azt akkor az Nvidia hivatalosan is elismerte, a vállalat SoC (System on Chip) platformjára, a Tegrára kívánta fordítani erőforrásait – az elmúlt egy év gyakorlatilag ezzel telt. Ennek eredményeként születet meg az bejelentés is, melyben a gyártó közölte a nyilvánossággal: nem készítenek több chipkészletet.

Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója hivatalosan is bejelentette, hogy felhagynak a chipsetek gyártásával, és a Tegra platformra koncentrálnak. Az elmaradt fejlesztések következtében nem meglepő módon visszaestek az értékesítések is: míg a 2010-es üzleti év második negyedévében 27 százalékos bővüléssel a vállalat összes bevételének 31 százalékát adta a chippiac, addigra az év vége felé már stagnáltak az eladások. Meg nem erősített források szerint az idei üzleti év harmadik negyedére már csak a bevétel 15 százaléka származott a chipsetek értékesítéséből.

Mindez egy korszak lezárultát és egy új kezdetét jelzi. Persze a készletek kifutásáig még lehet kapni Nvidia chipsetes alaplapokat. Az AMD-s chipkészletek esetében ez Huang szerint valószínűleg az egész következő évet lefedi, de inteles fronton nem akart pontos becslésekbe bocsátkozni az igazgató.

A változás egyelőre viszonylag simának tűnik, ami a bevételi adatokat illeti. 843,9 millió dolláros bevételről számolt be a vállalat a 2011-es üzleti év harmadik negyedévében (mely az Nvidia számítása szerint október 31-én ért véget). Ez 4 százalékos emelkedést jelent a korábbi negyedévhez képest, igaz, az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz viszonyítva 6,6 százalékos esést mutat (akkor 903,2 millió dolláros bevételt tudott felmutatni az Nvidia). A bevétel javát még mindig a fogyasztói grafikus processzorokból származó eladások adják: a fenti időszak alatt a teljes bevétel 68,9 százalékáért feleltek, mintegy 581,9 millió dolláros értékben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák