Connect with us

Boldog születésnapot, Firefox!

Laptop

Boldog születésnapot, Firefox!

Iskoláskorú lett a „gyerek”.

Az Internet Explorer 6-os változatának megjelenésekor sokan úgy gondolták, végleg véget ért a korábbi heves böngészőháború, melyben az IE a Netscape-pel csatázott. Ám az azóta eltelt időszak jól bizonyítja, mennyire nem szabad ráülni a babérokra, még piacvezető pozícióban sem. Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója nem sokkal a Firefox 2004. november 9-i megjelenését követően még pökhendien úgy nyilatkozott, hogy az internetezőknek nincsen szükségük füles böngészésre. És úgy egyáltalán, semmilyen drasztikusabb változásra, legalábbis az IE6 „fejlődését” elnézve nagyon úgy tűnt, a Microsoft nem a Webre koncentrál.

Ami nagy hiba volt, hiszen a nyíltforrású Tűzróka gyorsan felnőtt a feladathoz: a Mozilla Foundation fejlesztette browser a kezdeti nehézségek után egészen az elmúlt időszakig gyakorlatilag végigmenetelt diadalútján: mára – a StatCounter adatai szerint – az összes internetező 31,5 százaléka használja a szoftvert webezésre. Egészen a Google Chrome megjelenéséig nem volt komoly kihívója, ami nem is csoda, hiszen a Microsoft az Internet Explorer 7 majd 8 révén sem kínált olyan alternatívát, amivel meg tudta volna állítani a Tűzróka rohamát.

Chrome vs. Firefox 2009-2010

Sikerét két tényezőnek köszönhette a szoftver: a redmondiak alkalmazásával szemben kevesebb erőforrást igényelt, és jóval biztonságosabb is volt annál. Nem lebecsülendő az sem, hogy a webes szabványokat is jobban támogatta. Míg az IE6 kvázi magas ívben tett a standardokra, a Firefox igyekezett megfelelni nekik. Így, ahogy nőtt a részesedése a nyíltforrású böngészőnek, egyre fontosabbá vált a Microsoftnak is a kérdés. Ezzel együtt természetesen minden más paraméterében is javulás mutatkozott Redmond háza táján, az Internet Explorer 9 pedig igen ígéretesnek tűnik.

De térjünk vissza a pont ma hat éves böngészőre. Napjainkban harmadik generációját használjuk, a Firefox 4 sajnos nem készült el a jeles napra. Várhatóan 2011 elején fog megjelenni, olyan újításokkal, mint a HTML5 támogatás, átgondolt (tulajdonképpen a Chrome-féle minimalista UI-re hasonlító) kezelőfelület, többérintéses funkcionalitás, hardveresen gyorsított HD videó támogatás.

Aki még nem próbálta volna ki, mit tud a Firefox, ide kattintva könnyen megteheti.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom