Connect with us

technokrata

Mikrohullám a winchesterben

Laptop

Mikrohullám a winchesterben

Újabb kapacitásrobbanás előtt a merevlemezek?

A New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) és a Hitachi Global Storage Technologies együttműködésével létrejött a mágneses adatrögzítés mikrohullámokra alapuló, kísérleti körülmények között már működő változata, melynek köszönhetően várhatóan drámai mértékben megnőhet a merevlemezek tárkapacitása. Az eljárás lehetővé teszi nagyfrekvenciás mágneses mező létrehozását a tárolófelület egy mikroszkopikus méretű felületén, mellyel egyszerűvé válik a mágneses információ felírása. A két vállalat bejelentésének értelmében jelenleg egy olyan miniatűr, mágneses, írófejre csatlakoztatott forgónyomaték-oszcillátor fejlesztésén dolgozik, mely létrehozza ezt a nagyfrekvenciás mágneses mezőt. Laboratóriumi körülmények között már sikerült működésre bírni a prototípust.

Persze nem derült égből érkezik a villámcsapás: az elmúlt években komoly munka folyt a mikrohullám támogatta mágneses adatrögzítés területén. Célként a négyzetinch-enkénti 1 terabites információsűrűséget tűzték ki a mérnökök. Időközben azonban kiderült, hogy a prependicular adatrögzítés következő generációjának kombinálásával akár 3 terabit/inch2 is elérhető – igaz, ezt egyelőre csak számítógépes szimulációk igazolták. Ha azonban a technológia valóra válik, akkor az hatszoros kapacitásbővülést eredményez a jelenlegi eljárásokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy négy adattároló lemezzel szerelt 3,5 inch-es méretű merevlemez akár 18 TB-nyi adatot is tartalmazhat.

A közelmúlt kihívása nem is az eljárás működésének bizonyítása volt, hanem az, hogy hogyan lehet miniatürizálni a mikrohullámú eszközt. Ennek megoldásával sikerült integrálni az adathordozó felület felett sikló fejre. A siker ellenére pontos piacra lépési időpont egyelőre nem ismert, a két vállalat bizakodóan csak annyit árult el, hogy a rá alapuló merevlemezek a közeljövőben jelennek meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp