Connect with us

technokrata

Táblagép 75 dollárért – bemutatóvideóval

Laptop

Táblagép 75 dollárért – bemutatóvideóval

Keveset fogyaszt, ütésálló és olcsó.

Már nem először írunk a Nicholas Negroponte vezetésével létrejött OLPC (One Laptop Per Child) kezdeményezésről, mely évekkel előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy elvigye a számítástechnikát a világ elmaradott régióiban élő gyerekek számára. A netbook forradalom előfutárának is tekinthető XO laptopok ugyan tízmilliós darabszámban nem özönlötték el a piacot, de irányt mutattak a gyártóknak. Végül így vált a fejlett világ játékszerévé a picinyke és olcsó laptop koncepciója.

Kicsit megkésve, de azért olyan nagyon nem lemaradva beszállt a táblagépek versenyébe is az OLPC. XO-3 nevű készülékük az eredeti tervek szerint még idén megjelent volna, ám Negroponte nemrég úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy anyagproblémák miatt 2011 februárjára kellett halasztaniuk a piacra lépést. Nehéz ugyanis olyan alapanyagot találni, ami ellenáll a kemény fizikai behatásoknak, töréseknek, karcolásoknak. Az egyszerű műanyag nem tesz eleget ennek a követelménynek, így nem védené eléggé a kijelzőt. Jelenleg egy üvegszerű anyag tűnik biztos befutónak.

Az OLPC korábbi ígéretei szerint 75 dolláros árcédulát fog kapni a táblagép, ami az elején szinte biztosan magasabb lesz. A kezdeményezés ugyanis az első sorozatot a Marvell márkaneve alatt terjeszti, ezzel köszönve meg az amerikai vállalat fejlesztési támogatását. Mindazonáltal még így is siker lehet a készülék, hiszen egy olyan szegmenst tölthet be a XO-3, amit profitorientált vállalatok valószínűleg nem céloznának meg. A törhetetlen, keveset fogyasztó és akár izomerővel is tölthető, előállítási költségén forgalomba hozott eszköz nem sok céget hozna lázba – ellenben a szegényebb országok gyerekei számára nagyon hasznos lehet.

Érdemes megjegyezni, hogy a táblagépet eredetileg csak 2012-ben akarta megjelentetni az OLPC. Ígéretük szerint a vékony kis eszköz nem tartalmazott volna nagyméretű, rideg elemeket, vagyis egy rugalmas készüléket álmodtak a mérnökök. Ezzel az elképzeléssel azonban fel kellett hagyniuk (egy időre), mivel így a fejlesztés túl hosszú időt vett volna igénybe.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle