Connect with us

technokrata

Szupergyors USB, vezetékek nélkül

Laptop

Szupergyors USB, vezetékek nélkül

„I’m travelin’ at the speed of light.”

Freddie Mercury örökzölddé vált Don’t stop me now dalát idézi a legújabb vezetékmentes univerzális soros busz szabvány. A WUSB rövidítés voltaképp ugyanazt a technikát takarja, amivel legtöbb egerünket, billentyűzetünket, külső hangfalainkat és egyéb kütyüjeinket csatlakoztatjuk számítógépünkhöz, azzal a „pici” különbséggel, hogy a mérnökök „elvágták” a drótot.

Eredetileg már 2008-ra meg kellett volna érkeznie a Wireless USB-nek, így immár több mint két éves késésben van a szabvány. Ez azonban hasznára vált: nagyobb teljesítményt, alacsonyabb energiafogyasztást és egyéb fejlesztéseket biztosít az eredeti specifikációhoz képest. Ennek megfelelően ez már 1.1-es kiadás, ami egyébként még így is „csak” a 2.0-s vezetékes soros busz maximális sebességét éri el: a hivatalos leírás szerint 480 Mb/s-os tempót kapunk ideális körülmények esetén. Például akkor, ha a vevő és az adó egymástól 3 méternél nincsen messzebb, ami azért nem olyan nagy megkötés, hiszen laptopunktól vagy asztali PC-nktől egyébként sem szoktunk ennél nagyobb távolságra USB-s eszközöket telepíteni. Mindazonáltal a technológia határa nem itt van – még 10 méternél is használható, igaz, ekkor már csupán valahol 200 Mb/s körüli a plafon.

A WUSB természetesen visszafelé kompatibilis elődeivel, így az USB szabvánnyal is. Egyszerre akár 127 eszközt is képes kiszolgálni a WiMedia Alliance Ultra-wideband Common Radio Platformra alapuló szabvány, és akár 6 GHz vagy annál magasabb frekvenciatartományokban is működőképes. Ellátták az úgynevezett near field communication (NFC) és proximity-based association technológiákkal. Előbbi a nagyon kicsi hatótávolságon (jellemzően 10 centiméternél közelebb) való vezetékmentes működést segíti elő, míg utóbbi a készülékek csatlakoztatását teszi könnyebbé.

Remélhetőleg az új, 1.1-es szabvány már gyorsabban el fog terjedni az alaplapgyártók és a különböző elektronikai eszközök fejlesztői között. Erre egyébként meg is van minden esélye a szabványnak, hiszen a WUSB mögött olyan támogatók állnak, mint a HP, Intel, LSI Logic, Microsoft, NEC, NXP Semiconductors és Samsung Electronics.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle