Connect with us

technokrata

Ráugrottak az új részvényre, mi áll a háttérben?

Laptop

Ráugrottak az új részvényre, mi áll a háttérben?

Hatalmasat emelkedtek eddig tőzsdei szereplésük második napján a Hybridbox részvényei a Budapesti Értéktőzsdén. Mennyit érhet a cég?

A HybridBox a hagyományos televízió és a szélessávú internet egymásba ágyazásával nyújt személyre szabott médiafogyasztási lehetőséget, miközben hagyományos számítógépként is használható a televízión keresztül. Ugyanakkor a társaság célja nem elsősorban magának az egységnek az értékesítése, hanem a szoftvereladásukat akarják az előtérbe tolni.
 

17 százalékkal, 585 forintig emelkedett a mai kereskedés során a Hybridbox részvények árfolyama a a Budapesti Értéktőzsdén. Piaci szereplők elmondása szerint a mindössze 2 millió forintos forgalomban az eladói oldalon egy brókercég állt, míg a vételi oldal meglehetősen vegyes volt. A cég papírjai tegnap debütáltak a Budapesti Értéktőzsdén, a Napi Gazdaság mai lapszámában a cég vezetőit kérdezte a tőzsdére menetel céljairól.

Mintegy 30 százaléknyi tulajdonrészüket akarják eladni a tőzsdén a HybridBox tulajdonosai. A tőzsdére lépéssel nem a kiszállás a céljuk, hanem az, hogy forrást szerezzenek a további terjeszkedéshez és fejlesztésekhez – mondta el a Napinak Kondi Miklós, a társaság elnöke. A tulajdonosok az 50 forint névértékű részvényeket 500 forint körüli áron akarják eladni – mondta Kondi, hozzátéve, ha szükséges, jövőre lehet részvénykibocsátás is. (Az első kereskedési napon, szerdán 502 forinton kötötték az első üzleteket, míg az utolsót 500 forinton.) Azért is döntöttek a 30 százaléknyi vagy annál kicsivel több részvény eladásáról, mert szeretnék teljesíteni az A kategóriába kerülés feltételeit, céljuk ugyanis, hogy idővel oda sorolják át a részvényt. Ugyanakkor az idő nem sürget, ezért kényszerértékesítésre nincsen szükségük.

Bencsik Attila, a cég befektetési kapcsolattartója elismerte azt a felvetésünket, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján elég nehéz a cég értékelése, ugyanakkor azt is megígérte, hogy a jövőben egyre több információt kapnak azok, akik úgy döntenek, befektetnek a cégbe. A jelenleg 2500 ügyféllel rendelkező társaságnak a jövőre tervezett 85 millió forintos nyereséghez mintegy 10 000 ügyfelet kellene elérnie, ami nem túl nagy szám – vélik a cég vezetői. Ez az eredmény azonban, figyelembe véve a 10,2 millió darab részvényt, csupán 8 forint körüli egy részvényre jutó eredményt jelent. A befektetés ugyan kockázatos, mondta Kondi, de a részvényenkénti 500 forint benne van a cégben véleményük szerint. Jövőre a társaság szeretne belépni a német, a román és később lehetőség szerint az ukrán piacra – mondta az elnök, hozzátéve, számukra nagyon fontos az egyre nagyobb ügyfélkör, hiszen ez önmagában óriási reklámértéket jelent.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp