Connect with us

technokrata

Nyelni készül az Oracle gömböc

Laptop

Nyelni készül az Oracle gömböc

Chipgyártó vállalatok felvásárlására készül az Oracle.

Az elmúlt öt évben 65 céget felvásárló Oracle Corp., a világ második legnagyobb szoftverfejlesztője chipgyártó és iparágspecifikus szoftvereket kínáló vállalatok megszerzésére készül – jelentette be Larry Ellison cégalapító-vezérigazgató. A 66 éves Ellison azt mondta: az Apple Inc. példája lebeg előtte, amely az eszközeiben ketyegő chipekkel kapcsolatos szellemi jogok többségének tulajdonosa.

Az Oracle szert tett bizonyos ismeretekre a mikroprocesszorokkal kapcsolatban, miután felvásárolta a Sun Microsystemst, amely szervereihez kapcsolódóan hozott némi chipszakértelmet a cégbe. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az Oracle ehhez igazodva szerverprocesszorokkal foglalkozó vállalkozásokra vetheti ki a hálóját. A potenciális célpontok az AMD, az IBM chipdivíziója és a grafikus processzorairól ismert Nvidia Corp.

A vállalat emellett meg akar szerezni olyan fejlesztőket, amelyek meghatározott iparágaknak kínálnak szoftvereket. Szakértők szerint azzal, hogy konkrét ágazatokra koncentrál, igyekszik elkerülni a szemtől szembe harcot a vállalati szoftverek olyan óriásaival, mint az SAP.

Miután leigazolta a HP éléről eltávolított Mark Hurdot, várakozások szerint az Oracle nagyobb súlyt fog fektetni a hardverüzletágra. A cég kasszájában 23,6 milliárd dollár készpénz és rövid futamidejű befektetés várja, hogy elköltsék vagy más célra fordítsák.

Az augusztusban zárult első üzleti negyedévben a hardvereladások 1,7 milliárd árbevételt hoztak, amit a cégvezetés meg akar duplázni. A gépeladásokon elért bruttó profitráta 48 százalék volt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle