Connect with us

technokrata

Szoftveresen gyorsítható processzorok

Laptop

Szoftveresen gyorsítható processzorok

Egy kód beütésével máris nagyobb teljesítményre képesek egyes CPU-k. Eljön a feltörhető processzorok kora?

Közismert tény, hogy a processzorgyártás során az egy családba tartozó lapkákat nem külön-külön gyártósoron, különböző eljárással készítik, hanem egymás után gördülnek le a futószalagról. Annak érdekében, hogy mégis különbséget lehessen tenni köztük (és így szegmentáltan, különböző árakon eladni), a gyártók irányítottan korlátozzák teljesítményüket: a kívánt szintre csökkentik órajelüket, letiltanak feldolgozóegységeket (akár komplett magokat) vagy a gyorsítótár egy részét teszik elérhetetlenné.

Mindez eddig hardveresen „bedrótozva” működött, vagyis, ha egy gyártó rögzítette például a CPU órajelét, akkor azt hétköznapi módszerekkel nem lehetett megváltoztatni (persze az öreg motorosok számára ismerős lehet még az ezredforduló környékéről a grafitceruzával tuningolható AMD Duron processzorok, vagy a frontoldali buszsebesség megemelése). Napjainkban már nem nagyon érdemes ilyen trükkökkel élni, hiszen a legtöbb processzor bőven elegendő teljesítményt szolgáltat mindennemű feladathoz, inkább a videokártya szokott a szűk keresztmetszet lenni.

De mi a helyzet akkor, ha mégis nagyobb tempóra lenne szükségünk? Ilyenkor bizony ki kell cserélni a központi vezérlőegységet egy izmosabbra. Vagyis csak ki kellett – az Intel ugyanis érdekes újítással állt elő Pentium márkájú processzorai kapcsán. Olyan frissítő-kártyákat kezdett árulni, amelyekkel a CPU-ban gyárilag letiltott funkciókat (pl. a Hypertrehading támogatását) lehet újra engedélyezni, ezzel pedig teljesítménytöbbletet kicsikarni belőle. Az 50 dollárba kerülő upgrade nagy előnye, hogy nem kell új lapkát vásárolni – ha adott helyzetben csak olcsóbb processzorra van pénzünk, akkor később egyszerűen frissíthetjük.

Intel-Upgrade-Card 2

Elsőként a Pentium G6951 modellnél vezette be a lehetőséget a vállalat. Egyelőre csak a Best Buy áruházakban kínál hozzá frissítő-kártyát, melynek megvásárlásával többszálassá (azaz virtuálisan többmagossá) tehetjük a lapkát, illetve a letiltott 1 MB-nyi cache-t is „visszakapjuk”. Ezzel nem csak a felhasználó jár jól (hiszen az olcsóbb lapka nem kerül többe, mint korábban), hanem az Intel is – további „szilícium-eladás” nélkül juthat bevételhez. Egyben történelmet is írt a chipgyártó gigász, hiszen most először állt elő az a helyzet, hogy egy processzorgyártó szoftveres frissítéssel a tudatosan lebutított terméket – vásárlói igényre – erőteljesebbé teszi.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle