Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő processzorai az Inteltől

Laptop

A jövő processzorai az Inteltől

Integrált grafikus mag, továbbfejlesztett Turbo Boost, hardveres videodekódolás.

Intel idf_2010_perlmutter.jpgDadi Perlmutter, az Intel alelnöke és az Intel Architecture Group vezetője fellebbentette a fátylat a vállalat 2011-es, második generációs Intel Core processzorcsaládjáról. A Sandy Bridge kódnevet viselő chipek egy olyan mikroarchitektúrára épülnek, amely az Intel történetében elsőként vizuális képességekkel is rendelkezik. Az új chipeket 32 nanométeres csíkszélességgel állítják elő, második generációs fémes tranzisztorokat alkalmazva.

Az új processzorcsalád egy úgynevezett körgyűrűs architektúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi a beépített grafikus motor számára, hogy osztozzon az x86 processzormagokkal az olyan erőforrásokon, mint amilyen a chipen található cache. A processzormagok, a grafikus mag, a cache, valamint más részegységek, mint a memóriavezérlő egy körös kialakítású belső buszrendszeren kapcsolódnak össze, amely a kör mindkét irányában forgalmaz egyidejűleg a lehető legalacsonyabb késleltetés érdekében.

Az Intel Core processzorcsalád második generációja ezen túlmenően az Intel Turbo Boost technológiájának egy továbbfejlesztett változatával rendelkezik. A chip automatikusan átcsoportosítja az erőforrásokat, hogy az alkalmazások szükség esetén a lehető legnagyobb teljesítménnyel fussanak. Erre példa, mikor egy alkalmazás csak egyetlen processzormagot használ ki, akkor a chip a többi mag által meghagyott energiakeretből jelentősen megnöveli az órajelet. Ha játékokat vagy egyéb grafikailag intenzív szoftvert használunk, akkor az energiabüdzsét a grafikus maghoz csoportosítja.

A minden más korábbi lapkakészletre integrált megoldásnál nagyobb teljesítményű grafikus motor mellett az új chipek hardveres video dekódolóval rendelkeznek a videók hatékony visszajátszásához, amit Perlmutter demonstrált az IDF közönsége előtt. Az új Intel Core chipek továbbá egy új vektoros kiterjesztéssel, az AVX-szel érkeznek. A korábbinál kétszer szélesebb, 256 bites vektoros végrehajtás révén a nagy tömegű adatokkal dolgozó számításintenzív kódok, mint például a videoszerkesztés, 3D-gafika, fotómanipulácó, sokkal nagyobb sebességgel futnak.

A második generációs Core processzorokkal szerelt asztali és hordozható számítógépek várhatóan jövő év elején kerülnek a boltokba.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés