Connect with us

technokrata

Eltűnik az Ati a piacról

Laptop

Eltűnik az Ati a piacról

Vitatható döntést hozott az AMD az Ati Radeon grafikus vezérlők kapcsán.

Általános megdöbbentést váltott ki 2006-ban az Advancved Micro Devices 5 milliárd dolláros felvásárlása, mellyel megszerezte a korábban kanadai tulajdonban levő Ati Technologies-t. Ezzel a lépéssel az addig elsősorban processzorfronton érdekelt vállalat a grafikus vezérlők piacára is belépett; az azóta eltelt évek pedig az AMD-t igazolták. Fusion CPU-GPU hibridjének bejelentését az Intel is lekövette, az első, integrált grafikus magot tartalmazó processzorok pedig a jövő évben lépnek majd piacra. Ati Radeon videokártyái pedig mára letarolták a piacot, jelentős hátrányba szorítva az Nvidiát.

Nemsokára azonban el fog tűnni a márkanév – legalábbis az „Ati” szócska – a köztudatból. A jövőben boltokba kerülő grafikus vezérlők már AMD Radeon elnevezés alatt kelletik majd magukat – a döntéssel egy 25 éve létező brandet nyír ki a vállalat. Ezzel párhuzamosan megváltoznak a termékekhez tartozó logók is; igaz, a kiszivárgott információk szerint a vörös-fekete-szürke színvilág megmarad.

AMD Radeon, FirePro logo

A márkanév-rövidítés jelzi az AMD termékmárkáinak egységesítésére irányuló törekvését, ezzel szeretné a vállalat kihangsúlyozni, hogy minden fejlesztés egyetlen vállalaton belül zajlik. Az persze egyelőre kérdés marad, hogy a logóhoz és elnevezéshez 25 év alatt hozzászokott felhasználók mennyire fogják majd hiányolni a piacról – az Ati sokak számára magas minőséget és nagy teljesítményt jelentett. Ráadásul a márkát még azon felhasználók zöme is felismeri, aki sosem rendelkezett Ati videokártyával.

Nem az Atit kéne dobni, hanem az AMD-t?
Könnyen minden idők legrosszabb rebranding döntése lehet ez az Advanced Micro Devices-nél. Ha megvizsgáljuk a két fő márkanév helyzetét, akkor tisztán látszik, hogy az Ati most különösen jól cseng a videokártya-piacon, ugyanakkor az AMD elég gyengén muzsikál processzorfronton. Az Intel dominanciája és erőltetett fejlesztési tempója miatt riválisa elmaradt; ám a Fusion 2011-es piacra lépésével még szépíthet a vállalat.

Az AMD hivatalosan nem kívánta kommentálni az értesüléseket.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp