Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kidobja utasításkészletét az AMD

Laptop

Kidobja utasításkészletét az AMD

Valamint processzorainak árát is csökkenti a vállalat.

Még a K6-2 mikroprocesszorokkal mutatkozott be az AMD 3DNow! utasításkészlete, amely egyfajta válasz volt az Intel hasonló SSE megoldására. Feladata a lebegőpontos számítások végrehajtási teljesítményének jelentős növelése volt. Habár ennek eleget tett, most mégis úgy döntött a vállalat, hogy jövőbeni CPU-i már nem fogják támogatni az utasításkészletet. Mégpedig azért nem, mert az alkalmazások közül is csak igen kevés volt „jó viszonyban” a 3DNow!-val.

Felmerült egy másik ok is a beszüntetés mellett. A 3DNow! létrehozásakor a programozók úgynevezett „try and catch” modellt használtak annak kiderítésére, mely utasításkészletet támogatja a processzor. A futtatott alkalmazás megpróbált végrehajtani egy bizonyos utasításkészletbe tartozó parancsot, és ha az nem sikerült – Undefined Exceptiont (#UD) kapott vissza a CPU-tól -, akkor olybá vette, hogy a hozzá tartozó utasításkészlet adott környezetben nem létezik. Ezek az alkalmazások napjainkban azonban nem teljesítenek valami jól a virtuális gépeken.

Egy évtizednyi „életút” után tehát nyugdíjba vonul az utasításkészlet, de a feladat nem marad elvégezetlenül. Az eltelt egy dekád alatt számos SIMD (single instruction, multiple data) utasítást tettek magukévá az Advanced Micro Devices lapkái, például az igen széles körben használt Streaming SIMD Extensions-t (SSE), és azok utódait.

Olcsóbb processzorok
Nem csak ilyen drámai változtatást jelentett be az AMD, hanem egy, a vásárlóknak sokkal kedvesebb rendelkezésre is sor került. Árat csökkentett a vállalat központi vezérlőegységeinél, így azok 3-22 dollárral váltak olcsóbbá. Például a szorzózár nélküli AMD Phenom II X4 965 lapka – ezres tétel vásárlás esetén – 165 dollárba kerül, míg a szintén négymagos AMD Athlon II X4-esek ára 100 dollár alá esett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés