Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rémálmot jósol 2020-ra Xerox

Laptop

Rémálmot jósol 2020-ra Xerox

A Xeros Knowledge Work 2020 című tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen irányba változik az emberek és a vállalatok munkához fűződő viszonya az elkövetkező tíz évben. Sajnos elszomorítóak a kilátások.

A Knowledge Work 2020 megállapítása szerint technológiai szempontból 2020-ban az embereket szó szerint több ezer számítógép veszi majd körül. Az olcsóbbak akár darabonként egy centért megvásárolhatók lesznek, egy ezer dollár értékű számítógép pedig már 1000 gigahertzes sebességet is kínál majd, miközben a processzorok megközelítik az emberi agy teljesítményét. Az internetre kapcsolódó, egyszerű és intelligens felhasználói felületű komputerek szinte minden használati cikkbe beépülnek: gépekbe, bútorokba, épületekbe, ruhákba, sőt még az emberekbe is a biochipek révén. Utóbbiak alkalmasak lesznek például arra, hogy a chip tulajdonosának adatait naprakészen tárolják és továbbítsák.

A felmérés szerint a valós és a digitális világot finoman össze fogják kötni a virtuális és a kibővített, személyes valóságok, amelyeket az internet révén teremthetünk meg. A kibővített valóságok használatával egyszerre több helyen is jelen lehetünk ugyanabban az időben, és aktív résztvevőivé válhatunk egyszerre több, tőlünk földrajzilag távol zajló eseménynek. Ennek köszönhetően képesek leszünk rögzíteni és a világ bármely pontjára eljuttatni akármilyen adatot vagy élményt – legyen az valós vagy virtuális. Ez azt is jelenti, hogy bármikor és bárhol hozzáférhetünk az emberi és gépi logikához és az azok által felhalmozott tudáshoz.

A beépített arc-, mozdulat- és beszédfelismerő rendszerek révén a számítógépek néhány emberi gesztus felismerésére is képesek lesznek. Következésképpen automatizálni tudják az egyszerű munkafolyamatokat és önálló döntéseket hoznak. Ugyanakkor az intelligens gépekben rejlő tudást továbbra is szakértő emberek biztosítják. Az emberektől és a hálózatokba szervezett gépektől érkező adattömegek várhatóan növelni fogják az információs túlterheltség problémáját, bár lesznek olyan hatékonyságnövelő műszaki megoldások is, amelyekkel a rendszereink eddig soha nem tapasztalt átláthatóságát és irányítást biztosítanak.

Információs szempontból a tanulmány kiemeli, hogy 2020-ra sokkal több információ lesz tömegesen elérhető, akár ingyenesen is. Az emberi beszélgetések egyszerűen legyőzik a tér és az idő korlátait, igaz ugyan, hogy az üzletfelek közt (B2B) áramló információk nagy része ezután is rendezetlen marad. Gyakorlatilag minden adathoz hozzájuthatunk digitális formában, mégpedig olyan csatornákon, amelyek mind a forrás hitelesítését, mind az átvitel biztonságát garantálják. A folyamatok pozitív hatásaként az üzleti folyamatok tetemes papírfelhasználása is csökken.

Amit megtanulunk, azt azonnal tudásbázisokban rögzítjük. Ahhoz azonban, hogy az automatizált gépek logikáját megértsük, elfogadjuk és egyúttal irányítani is tudjuk, kifinomult biztonsági és betanítási technológiákra lesz szükségünk – vélekednek a Xerox elemzői.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés