Connect with us

technokrata

4 GHz-en a DDR4

Laptop

4 GHz-en a DDR4

Még a DDR3 sem terjedt el, a következő generáció máris rekordokat döntöget.

Jelenleg zajlik a DDR2-DDR3 átállás; immár utóbbiból többet állítanak elő a gyártók, de a jelenleg is üzemelő számítógépek többségében még az előző generáció teljesít. Ez persze nem hátráltathatja a fejlődést (még a zuhanó árak ellenére sem): nemrég kiderült, hogy milyen órajelek között fog teljesíteni az új memóriatípus. Ezt Bill Gervasi, a memóriák szabványosításával foglalkozó JEDEC igazgatósági tagja jelentette be Tokióban. A japán MemCon konferencián elhangzottak szerint a DDR4 effektív órajele 2133 és 4266 MHz között fog alakulni. Megnövelték az adatátviteli sebességet is – látván a DDR3 teljesítményét, utódja legalább 2133 Mb/s-ra lesz képes.

Nem minden a teljesítmény: a memóriachipeknél ugyanis ugyanúgy fizikai korlátba ütközhetnek a gyártók, ahogy azt a processzoroknál sikerült elérni az ezredforduló környékén. Éppen ezért csökkenteni kell a fogyasztást, ha az egyre növekvő órajelek mellett kordában akarják tartani a lapkák melegedését. Ezért a DDR4 designerei az 1,2 és 1,1 voltos feszültségnél is alacsonyabb szint megvalósíthatóságát vizsgálják: nem kizárt, hogy akár 1,05 voltra is csökkenhet ez a paraméter. Persze a feszültségcsökkentés csak egy tényező a fogyasztásmérséklésért folytatott harcban, hasonló eszköz a vezetőcsík-szélesség (és a tranzisztorok) vékonyabbra vétele. A DRAM-gyártók ezért kénytelenek lesznek fejlettebb gyártástechnológiát alkalmazni az új generáció tagjaihoz: 36 vagy 32 nanométeres gyártási eljárással készülnek majd ezek a lapkák.

A fenti számok nyilvánossá válása ellenére még nem ért véget a JEDEC DDR4-gyel kapcsolatos munkája. Bejelentésük szerint a specifikációk 2011-re válnak véglegessé, kereskedelmi forgalomba pedig 2012-re kerülhetnek az első modulok. Ahogy megszokhattuk, ez nem jelent azonnali, robbanásszerű elterjedést: piaci elemzők szerint a DDR4 valamikor 2015 környékén kerülhet fölénybe a DDR3-mal szemben. Vagy még később, hiszen mindenki számára nagy váltást jelent majd bevezetése: a DRAM chipeket gyártók, a memóriamodulokat előállító vállalatok, az alaplapkészítők, a mikroprocesszorok gyártói, a rendszerépítők és a végfelhasználók számára egyaránt küzdelmes lehet az átállás.

Ennek egyetlen komoly oka van: a DDR4 memória-alrendszerek minden egyes memóriacsatorna esetében csak egyetlen modult támogatnak, számolt be a változásról a PC Watch. Az extrém teljesítmény miatt a fejlesztők a ma használt multi-drop busz helyett kénytelenek pont-pont topológiát alkalmazni. Az egyes chipek kapacitását jelentősen növelni kell tehát, ami többréteges gyártástechnológiát igényel. Ez a DDR4 lapkák kapacitássűrűségének szignifikáns növekedésével jár, mindamellett bonyolulttá teszi a memóriabővítést. Ha ugyanis a felhasználó tartani akarja a korábbi rendszer többcsatornás teljesítményét, akkor kénytelen az összes modult lecserélni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp