Connect with us

technokrata

Zuhannak a memóriaárak

Laptop

Zuhannak a memóriaárak

Jelentősen olcsóbbá vált a DDR2 és DDR3 típusú SDRAM.

Kvázi szabadesésben vannak a DDR2 és DDR3 memóriachipek árai, számolt be a helyzetről nemrég a piacot figyelő DRAMexchange. A 2GB-os DDR2 modulok rövid idő alatt 8-9 százalékkal váltak olcsóbbá, míg a DDR3 modulok 3,5 százalékos esést voltak kénytelenek elszenvedni.

A jelenség okaként a PC OEM-ek gyengélkedését lehet felhozni – az iskolakezdési szezon közelgő kezdete ellenére sem pörög úgy a piac, mint ahogyan azt a gyártók várták. Ennek eredményeként egy 1 Gb-es DDR2 lapka most már mindössze 2,03 dollárba kerül átlagosan, miközben egy 2 GB-os DDR2 modul 36,50-ért vásárolható meg a memóriapiacon. Emlékeztetőül: március első felében még 2,41-2,69 és 41,50-43 dollár közötti szinten álltak ezek az árak (bővebben itt).

Ugyanakkor az olcsó DRAM arra késztetheti a gyártókat, hogy feltöltsék készleteiket, és a most kevesebbe kerülő modulokat később, a karácsonyi vásárlási időszak során drágábban adják el. Hacsak addig nem csökken tovább az érdeklődés, bár a DDR2-nél ez kevésbé jelent ármérséklő tényezőt. A mára elavultnak számító technológiával készülő modulok ugyanis hamarosan azért válnak egyre drágábbá, mert drámaian esni fog a kereslet irántuk, ami jelentősen visszaeső gyártást eredményez. A Kingston Technology nemrég emelte is árait, a csökkenő készletekre hivatkozva – friss példát szolgáltatva arra, hogy a memóriagyártók egyre inkább a DDR3 termelés felé fordulnak.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom