Connect with us

technokrata

Még az idén frekvenciákat adna el az állam

Laptop

Még az idén frekvenciákat adna el az állam

Az elmúlt idők technikai fejlődésnek köszönhetően ma már elválaszthatatlan egymástól a műsorterjesztés és a tartalom, ezért is vonták össze a hírközlési és médiahatóságokat – mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a tegnapi bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Ősszel is lesz átalakulás
Ősszel alakul meg az Országos Rádió és Televízió Testület utódjaként a médiatanács, ez is szükséges ahhoz, hogy később a négy közmédium – a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda – vagyongazdálkodási tevékenységét összevonják. Az intézmények szervezetileg önállóan működnek majd. Őszre várható a vezérigazgatóik kinevezése is, Szalai mostani tisztsége mellé alighanem megkapja a médiatanács elnöki székét is.
 

Az elnök egyik legfontosabb feladatnak a 2011-ig megvalósítandó digitális átállással kapcsolatos teendőket tartja.

Még az idén megpályáztatják a 450 MHz-es frekvenciát és hasznosítják a 900-as frekvencia szabad kapacitásait – mondta Mátrai Gábor, hírközlésért felelős elnökhelyettes. Az előző kormányzat is tett egy kísérletet a 450 MHz-es frekvencia eladására, de ez eredménytelenül zárult. Mátrai szerint van érdeklődés a frekvenciatartományra, ennek oka az, hogy viszonylag olcsón lehetne rajta mobilinternet-szolgáltatást nyújtani. A 900-as frekvenciát várhatóan árverésen fogják értékesíteni, de a döntés a minisztérium kezében van, a hatóság csak végrehajtó ebben a helyzetben – mondta Mátrai lapunknak.

Az elnökhelyettes szerint várhatóan nem csak a jelenlegi mobiltelefon-szolgáltatók juthatnának 900-as frekvenciatartományhoz. A 900-as frekvencia azért lenne fontos a szolgáltatóknak, mert az olcsó kiépítés miatt a szélessávú internet sokkal szélesebb körben is elérhetővé válna. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan mekkora összeg folyhat be a szolgáltatásból az idén, a 2010-es központi költségvetésben 20 milliárd forint bevétel szerepel ezen a jogcímen.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp