Connect with us

Az AMD és az Intel megfojtja az Nvidiát?

Laptop

Az AMD és az Intel megfojtja az Nvidiát?

Sötét idők várhatnak a zöld gyártóra, ha nem talál gyorsan partnert maga mellé.

A leginkább videokártyáiról ismert vállalat hosszú évek óta uralja a diszkrét grafikus vezérlők piacát – dacára annak, hogy Geforce-aiból mintha „kifogyott volna az erő”. Az AMD tulajdonában levő Ati nagyobb teljesítményű, kevesebbet fogyasztó megoldásai ellenére sem tudta átvenni a vezetést a piacon, ám ez már nem sokáig marad így. Az Advanced Micro Devices ugyanis rendelkezik egy olyan ütőkártyával, amivel nagyon megszorongathatja az Nvidiát – ez a Fusion processzor.

Miért jelent egy CPU fenyegetést a grafikus bizniszben érdekelt vállalatra? Azért, mert a Fusion integrált grafikus magot tartalmaz, így – a PC-k nagy százalékában – szükségtelenné teszi a videokártya megvételét. Nyilván, a legnagyobb teljesítményű videovezérlőkkel nem fog felérni a processzorban dolgozó grafikus mag, de a belépőszintű és a közepes teljesítményű példányokkal már versenyképes alternatívát nyújthat. Az Nvidiának azonban nincsen x86-os fejlesztésre irányuló futó projektje, vagyis az AMD (és az Intel) jövő évben debütáló megoldásai kvázi üres piacra fognak érkezni.

Nem először – és vélhetően nem utoljára – számolunk be arról, hogy a fenti fenyegetés kapcsán szóba hozzák a vállalatot a Via Technologies-zal. Utóbbi ugyanis rendelkezik x86-os licencekkel, kézenfekvő lenne vagy felvásárlása, vagy valamilyen piaci együttműködés kialakítása. Elemzők szerint lassan lejár a totojázás ideje; az Nvidia kénytelen lesz agresszívebben lépni a processzortechnológia megszerzése érdekében.

Hogyan jelenthet megoldást a Via, amikor a licencek java az Intel kezében van? Nos, úgy, hogy az FTC (Federal Trade Comisson, az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága) nemrég x86-os technológiával kapcsolatos szabadalmainak rugalmasabb megosztására kényszerítette az Intelt. Ezáltal az AMD, az Nvidia és a Via nagyobb szabadságot kapott vállalati együttműködések kialakítására, anélkül, hogy a chipgyártó gigász ügyvédeinek megjelenésétől kellene tartaniuk. Sőt, a rendelkezés külön kitért a Via-val kapcsolatos Intel megállapodásra, és arra késztette utóbbit, hogy további öt évvel tolja ki a két vállalat között egyébként 2013-ban lejáró licencmegállapodást.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom