Connect with us

Az Intel megfélemlítette versenytársait

Laptop

Az Intel megfélemlítette versenytársait

Az Intel Corp., a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója egyezséget kötött az USA kereskedelmi felügyeletével (FTC) arról, hogy felhagy versenytársai megfélemlítésével, illetve az olyan inkorrekt árengedmények adásával, amelyekkel kiszoríthatja azokat a piacról.

Az Európai Bizottság korábban 1,06 milliárd euró büntetést szabott ki az Intelre abban az eljárásban, amelyet az AMD indított, mivel versenytársa illegális eszközökkel kiszorította a piacról. A dél-koreai és a japán hatóságok szintén vizsgálatot indítottak a chipóriás ellen. Az elemzők egy részét ugyanakkor meglepte, hogy egy amerikai állami szervezet is eljárást indított az USA egyik vállalatikonja ellen.
 

Eközben ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy semmilyen káros cselekedetet nem követett el – derült ki a Reuters tudósításából. A megállapodással sikerült megelőznie a hosszan elhúzódó pereskedést az ügyben, miként korlátozta a versenyt ágazatában az elmúlt évtizedben. Az Intel, amely egyetlen cent bírság nélkül megúszta az eljárást, hat éven át lehetővé teszi versenytársainak, hogy hozzáférjenek chipjei technológiájához, s így ahhoz illesztve fejleszthessék saját termékeiket. Az Intel versenytársai, az AMD és a grafikus processzorokat fejlesztő Nvidia évek óta “üldözik” a vállalatot viselt dolgai miatt. A most született egyezség nyomán az Intel nem adhat olyan ajánlatokat a számítógépgyártóknak, amelyekért cserébe azok csak tőle vásárolnak chipeket. Emellett megállapodást kell kötnie az AMD-vel – a világ második legnagyobb mikroprocesszor-gyártójával – és a Nvidiával szerzői jogvédelem alatt álló javaik cseréjéről. Fel kell hagynia továbbá azzal a trükkös gyakorlatával is, hogy a szoftverek és a chipek közötti kapcsolatot megteremtő programjait (complier) úgy tervezi meg, hogy azok az AMD és mások technológiájával lassabban működjenek együtt, mint a sajátjaiéval. Ezzel azt a látszatot keltette, hogy versenytársai processzorai rosszabbak, mint az Inteléi.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a chipóriás örülhet, hogy minimális presztízsveszteséggel megúszta az ügyet. Az FTC beleegyezése a peren kívüli egyezségbe gyakorlatilag úgy tekinthető, hogy a hatóság szigorú figyelmeztetést küldött az Intelnek: “Figyelünk! Ha nem bánsz kesztyűs kézzel versenytársaiddal, akkor bajba kerülhetsz.” További eredménye az ügynek, hogy a Nvidia – amelynek részvényei a megállapodás hírére 4,3 százalékkal drágultak – masszív érveket kapott az Intel ellen, amellyel magánjogi perben áll. A számítástechnikához értő elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az Intel oly hatalmas előnyt szerzett a chipgyártásban egyetlen valós ellenfelével, az AMD-vel szemben, hogy csalások és trükkök nélkül is simán megőrzi vezető helyét. Változás csak bizonyos grafikus processzorok és más technológiák területén következhet be, amelyeket a gyártók összecsomagolva árulnak a komputerek chipjeivel.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő