Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel megfélemlítette versenytársait

Laptop

Az Intel megfélemlítette versenytársait

Az Intel Corp., a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója egyezséget kötött az USA kereskedelmi felügyeletével (FTC) arról, hogy felhagy versenytársai megfélemlítésével, illetve az olyan inkorrekt árengedmények adásával, amelyekkel kiszoríthatja azokat a piacról.

Az Európai Bizottság korábban 1,06 milliárd euró büntetést szabott ki az Intelre abban az eljárásban, amelyet az AMD indított, mivel versenytársa illegális eszközökkel kiszorította a piacról. A dél-koreai és a japán hatóságok szintén vizsgálatot indítottak a chipóriás ellen. Az elemzők egy részét ugyanakkor meglepte, hogy egy amerikai állami szervezet is eljárást indított az USA egyik vállalatikonja ellen.
 

Eközben ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy semmilyen káros cselekedetet nem követett el – derült ki a Reuters tudósításából. A megállapodással sikerült megelőznie a hosszan elhúzódó pereskedést az ügyben, miként korlátozta a versenyt ágazatában az elmúlt évtizedben. Az Intel, amely egyetlen cent bírság nélkül megúszta az eljárást, hat éven át lehetővé teszi versenytársainak, hogy hozzáférjenek chipjei technológiájához, s így ahhoz illesztve fejleszthessék saját termékeiket. Az Intel versenytársai, az AMD és a grafikus processzorokat fejlesztő Nvidia évek óta “üldözik” a vállalatot viselt dolgai miatt. A most született egyezség nyomán az Intel nem adhat olyan ajánlatokat a számítógépgyártóknak, amelyekért cserébe azok csak tőle vásárolnak chipeket. Emellett megállapodást kell kötnie az AMD-vel – a világ második legnagyobb mikroprocesszor-gyártójával – és a Nvidiával szerzői jogvédelem alatt álló javaik cseréjéről. Fel kell hagynia továbbá azzal a trükkös gyakorlatával is, hogy a szoftverek és a chipek közötti kapcsolatot megteremtő programjait (complier) úgy tervezi meg, hogy azok az AMD és mások technológiájával lassabban működjenek együtt, mint a sajátjaiéval. Ezzel azt a látszatot keltette, hogy versenytársai processzorai rosszabbak, mint az Inteléi.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a chipóriás örülhet, hogy minimális presztízsveszteséggel megúszta az ügyet. Az FTC beleegyezése a peren kívüli egyezségbe gyakorlatilag úgy tekinthető, hogy a hatóság szigorú figyelmeztetést küldött az Intelnek: “Figyelünk! Ha nem bánsz kesztyűs kézzel versenytársaiddal, akkor bajba kerülhetsz.” További eredménye az ügynek, hogy a Nvidia – amelynek részvényei a megállapodás hírére 4,3 százalékkal drágultak – masszív érveket kapott az Intel ellen, amellyel magánjogi perben áll. A számítástechnikához értő elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az Intel oly hatalmas előnyt szerzett a chipgyártásban egyetlen valós ellenfelével, az AMD-vel szemben, hogy csalások és trükkök nélkül is simán megőrzi vezető helyét. Változás csak bizonyos grafikus processzorok és más technológiák területén következhet be, amelyeket a gyártók összecsomagolva árulnak a komputerek chipjeivel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés