Connect with us

technokrata

Olcsón megúszta a tőzsde átverését a Dell

Laptop

Olcsón megúszta a tőzsde átverését a Dell

A Dell Inc., egykoron a világ legnagyobb számítógépgyártója, és a cég alapító vezérigazgatója, Michael Dell megengedhetetlen módon eltitkolta a befektetők elől, hogy az Inteltől kapott pénzinjekciókkal kozmetikázták a társaság nyereségadatait, amivel félrevezették részvényeik vásárlóit – állapította meg az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) -, de a súlyos szavakat nem követte drákói szigorúságú büntetés.

Az Intel szóvivője azzal kommentálta a Dell és a SEC megállapodását, hogy a vizsgálat nem a chipgyártó tevékenységére irányult. Annak tárgya eszerint kizárólag a Dell megtévesztő tőzsdei tevékenysége volt. A versenytársak monopolista kiszorításáról szóló ügyekben az Intel két peren kívüli megállapodást kötött az utóbbi időben: az Európai Uniónak 1,45, az AMD-nek 1,25 milliárd dollár kártérítést fizetett. Egy további ügyben a SEC-kel éppen előkészítik a bíróságot kihagyó egyezség aláírását.
 

A Dell ugyan beleegyezett, hogy 100 millió dollárt fizet, ám hogy miért, az nem világos, ugyanis a vállalat tagadja, hogy tudatos csalást követett volna el. A cég közleménye szerint a SEC csak hanyagsággal vádolta meg Michael Dellt, csalásról nem volt szó. Maga a cégvezető négymillió dollár büntetést fizet – hasonlóan a vállalat néhány további menedzseréhez, akik tudtak az eredmények kozmetikázásáról.

A SEC bizonyítékai között különösen érdekesek a menedzserek közötti elektronikus levélváltások. Ezek között volt olyan, amelyben az egyik fél kijelenti: az Intel pénze tette lehetővé, hogy az éppen aktuális negyedéves eredmény lehangoló helyett nagyszerű legyen. Eközben Michael Dell és más vezetők folyamatosan azzal magyarázták az egymást követő profitjavulásokat, hogy sikerült csökkenteni a költségeket, leszorítani a beszállítóktól vásárolt részegységet árát stb. Az Inteltől kapott támogatás nélkül – amelyet azért fizetett a világ legnagyobb chipgyártója a Dellnek, hogy az kizárólag tőle vásároljon mikroprocesszorkat – a pc-gyártó 2002 és 2006 között egyetlen negyedévben sem tudott volna megfelelni az elemzői várakozásoknak. Például 2007 első üzleti negyedévében több mint 760 millió dollárt kapott a Dell, ami az üzemi nyereség 76 százaléka volt – állapította meg a SEC.

Amikor a Dell elkezdett chipeket vásárolni az AMD-től – a világ második legnagyobb mikroprocesszor-gyártójától -, akkor a Inteltől befolyó pénzek elmaradása miatt nagyjából 75 százalékkal zuhant a vállalat üzemi nyeresége. Eközben – a SEC megállapítása szerint – egy telefonos konferenciabeszélgetésben a cég pénzügyi igazgatója azt mondta a befektetőknek, hogy a visszaesést a számítógépek agresszív árcsökkentése okozta. A követendő hivatalos álláspontot Michael Dell egy feljegyzésében közölte munkatársaival.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom