Connect with us

technokrata

Univerzális laptop-töltő születik

Laptop

Univerzális laptop-töltő születik

Végre véget érhet egy áldatlan korszak.

Amikor érveket keresünk az asztali PC és a noteszgépek mellett, ritkán kerül szóba, hogy egy téren óriási előnye van az előbbinek. Szabványosított tápegysége (mint amilyen az ATX) nem csak fizikai méreteit írja le milliméter pontosan, hanem elektronikus standardokat is meghatároz. Ennek köszönhetően gyakorlatilag bármelyik tápegység bármelyik PC-be beszerelhető, és a rájuk csatlakoztatott kábel is egységes.

Egységben az erő
A Coolermaster és a Thermaltake korábban egységes notebook töltő kiteket dobott piacra. Többféle csatlakozót csomagoltak bele, amellyel lehetővé vált különböző laptopmodellekhez csatlakoztatni egy adaptert. Ám a csatlakozók szállítása és az egymással illeszkedő párok megtalálása továbbra sem nevezhető felhasználóbarátnak.

Nem így a hordozható masináknál. A laptopok adapterei gyakran még adott gyártó különböző modelljeivel sem kompatibilisek. Persze valahol érthető a hozzáállás, hiszen míg az asztali számítógépekben bőséges a rendelkezésre álló hely, egy notebookban nagy a zsúfoltság, minden köbcentiméterért meg kell küzdenie a mérnököknek. Mégis, ez az áldatlan állapot hamarosan véget érhet, és ezúttal nem olyan „magánakció” keretei között, mint amilyenre a Coolermaster és a Thermaltake vetemedett.

A Digitimes értesülései szerint a laptop piac nagyágyúi (Asus, Acer, Quanta, Compal) összefogtak, hogy létrehozzák a standardizált notebook tápegység designt. Habár (még) nem terjed ki a teljes iparágra a kezdeményezés, a fenti nevekből látszik, hogy az előállított noteszgépek nagy része a jövőben már egységesített adaptert fog kapni. Ez pedig arra késztetheti a kisebb gyártókat, hogy maguk is csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Főleg, hogy az IEEE is segíti a standardizálást – a mérnöki szervezet szabványosító ereje pedig óriási (gondoljunk csak a hálózati, 802-es szabványokra).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom