Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kevesebb Ati videokártya az Nvidia miatt

Laptop

Kevesebb Ati videokártya az Nvidia miatt

Készlethiány várható a következő hónapokban.

Az AMD tulajdonában levő Ati igen sikeres időszakot tudhat maga mögött: már a Radeon HD 4xxx család is népszerű volt a játékosok köreiben, a DirectX 11-et támogató ötödik generáció azonban az elődnél is jobbra sikerült. Ehhez persze hozzájárult az Nvidia gyengélkedése is, hiszen a rivális vállalat Fermi chipje több mint hathónapos késéssel debütált, és teljesítménye is elmaradt a várttól. Azt hihetnénk tehát, hogy az AMD így tarolhat a videokártya piacon, ám ez koránt sincs így. Amióta a vállalat kiszervezte chipgyártó részlegét, rá van utalva az olyan külső cégekre, mint a TSMC, aminek egyenes következménye, hogy nincs hatással a gyártás menetére.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a tajvaniak sorra kapják a megrendeléseket, ehhez viszont már kevés gyártókapacitásuk. Ezúttal szintén az Nvidia keze van a dologban: a vállalat GPU-inak gyatra kihozatali arányai egyre jobbak, így a zöldek be mertek vállalni nagyobb megrendeléseket is. A TSMC bizonyára azt se tudja, hova forduljon örömében, ám ez azzal jár, hogy az AMD/Ati GPU-i számára nem állnak rendelkezésre akkora mértékben a gyártósorok, mint amit a processzorfronton is érdekelt vállalat igényelne. Azt ugyanis tudni kell, hogy a távol-keleti szigetországban honos chipgyártó exkluzív szerződésben van az Nvidiával, így utóbbi megrendelései magasabb prioritást élveznek, mint az Ati által leadottak.

Elemzők szerint a tajvani 40 nanométeres gyártási eljárás szűkös kapacitása készlethiánnyal fenyeget. A második félévben előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudnak annyit gyártani az Ati lapkákból, amennyire lenne piac. Vagyis ősszel ne nagyon számítsunk arra, hogy csökkenni fognak az árak a videokártya piacon.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés