Connect with us

technokrata

Kevesebb Ati videokártya az Nvidia miatt

Laptop

Kevesebb Ati videokártya az Nvidia miatt

Készlethiány várható a következő hónapokban.

Az AMD tulajdonában levő Ati igen sikeres időszakot tudhat maga mögött: már a Radeon HD 4xxx család is népszerű volt a játékosok köreiben, a DirectX 11-et támogató ötödik generáció azonban az elődnél is jobbra sikerült. Ehhez persze hozzájárult az Nvidia gyengélkedése is, hiszen a rivális vállalat Fermi chipje több mint hathónapos késéssel debütált, és teljesítménye is elmaradt a várttól. Azt hihetnénk tehát, hogy az AMD így tarolhat a videokártya piacon, ám ez koránt sincs így. Amióta a vállalat kiszervezte chipgyártó részlegét, rá van utalva az olyan külső cégekre, mint a TSMC, aminek egyenes következménye, hogy nincs hatással a gyártás menetére.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a tajvaniak sorra kapják a megrendeléseket, ehhez viszont már kevés gyártókapacitásuk. Ezúttal szintén az Nvidia keze van a dologban: a vállalat GPU-inak gyatra kihozatali arányai egyre jobbak, így a zöldek be mertek vállalni nagyobb megrendeléseket is. A TSMC bizonyára azt se tudja, hova forduljon örömében, ám ez azzal jár, hogy az AMD/Ati GPU-i számára nem állnak rendelkezésre akkora mértékben a gyártósorok, mint amit a processzorfronton is érdekelt vállalat igényelne. Azt ugyanis tudni kell, hogy a távol-keleti szigetországban honos chipgyártó exkluzív szerződésben van az Nvidiával, így utóbbi megrendelései magasabb prioritást élveznek, mint az Ati által leadottak.

Elemzők szerint a tajvani 40 nanométeres gyártási eljárás szűkös kapacitása készlethiánnyal fenyeget. A második félévben előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudnak annyit gyártani az Ati lapkákból, amennyire lenne piac. Vagyis ősszel ne nagyon számítsunk arra, hogy csökkenni fognak az árak a videokártya piacon.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom