Connect with us

technokrata

Szürkeimport pedig nem létezik

Laptop

Szürkeimport pedig nem létezik

Nem csempészáru, nem hamisítvány, mégis olcsóbb.

A közvetlenül külföldről hozott termékekre is érvényes a garancia, de érdemes arra odafigyelni, hogy mindig megkapjuk a jótállási papírokat is.
 

Még megbecsülni sem lehet, hogy mekkora pluszkiadást okoznak a vevknek a drágábban árusító nagy cégek azzal, hogy az árverseny vállalása helyett „szürkeimportnak” nevezik az olcsóbb termékeket, és garanciális problémák emlegetésével elriasztják a vevket ezek megvásárlásától. A Fogyasztóvédelmi Ffelügyelség szerint a jogilag nem létez kategória hátráltatja a nyílt piaci versenyt, elssorban az import mszaki termékeknél, a garancia pedig minden Magyarországon forgalomba hozott terméknél egyformán kötelez.

Nem csempészáru, nem hamisítvány: ugyanolyan minség termék, mégis akár harmadával olcsóbb. Az egyik forgalmazó szerint árversenyrl van szó, a másik szerint „szürkeimportról”. A nagy márkák képviseletei sokszor igyekeznek a vevkkel elhitetni, hogy a kedvezbb ár mögött garancia nélküli, gyanús termék lehet. Pedig szürkeimportot nem ismer a törvény, és a garancia vállalását sem lehet megkerülni.

„A szürkeimport mint jogi kategória nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg és Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabályt betart, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon” – állítja Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Társadalmi Kapcsolatok Fosztályának vezetje. Hozzátette, hogy az ilyen olcsóbb termék garanciája mögött álló jogszabályok egyértelmen ugyanazok, mint ha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásárolták volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazok a jótállási-szavatossági szabályok érvényesek, mint bármilyen más termék vonatkozásában.

A szakértk szerint Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásakor kezddött ez a probléma, amikor a vámhatárok megsznésekor élelmes magyar kereskedk saját nyugati beszerzési forrásokból egyes termékeket a nagy hivatalos magyarországi forgalmazók árainál olcsóbban kezdtek kínálni. Egy márkás videotechnikai felszereléseket és eszközöket forgalmazó kisebb kereskedés, az Arizona MPS Kft. is folyamatosan tapasztalja a nagy képviseletek félrevezet tanácsait.

„Néhány pályázaton azt a rémhírt keltették a márkakereskedk, hogy csak az általuk forgalmazott eszközök származnak hivatalos forrásokból, és csak ezekre vonatkozik a gyári garancia. Ez nem így van, például a mi termékeink is mind legálisan kerülnek Magyarországra, és egyes termékeknél akár az öt-hét éves garancia is érvényes lehet” – mondja Juhász András, az Arizona MPS ügyvezetje.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő