Connect with us

technokrata

Nanocsöves tranzisztorok – áttörés

Laptop

Nanocsöves tranzisztorok – áttörés

A Toshiba jelentős előrelépést ért el a minden processzor alapkövének tekintett kapcsoló fejlesztésében.

Az integrált áramkörök fejlődésének egyik számszerű mutatója a gyártáskor kialakított vezetőcsík-szélességének nanométerben megadott értéke. Értelemszerűen minél kisebb ez az érték, annál fejlettebb, kevesebbet fogyasztó, ugyanakkor adott felületen még sűrűbb elrendezést felmutató lapkáról beszélünk. Nemrég a Toshiba a 16 nanométeres nagyarányú integrációs (Large Scale Integration, LSI) gyártás területén ért el áttörést.

A japán tudósok sikerét jelzi, hogy 1 mA/μm-t sikerült elérni egy nanocsöves tranzisztornál. Az úgynevezett parazita ellenállás csökkentésével ez jelenleg a legmagasabb szint, amire a technika képes. Előbbit a gate (kapu) előállításának optimalizálásával és méretcsökkentésével jelentős mértékben lehet csökkenteni – a Toshiba 30-ról 10 nm-re redukálta a gate „oldalfalának” vastagságát, amivel gyakorlatilag eliminálta a parazita ellenállást.

nanocsöves tranzisztor.jpg

A vékony, drótszerű szilícium-csatorna (nanocső) alkalmazásával megvalósulhat a tranzisztorok 3D-s struktúrába rendezése, azaz szélsőséges mértékben megnőhet az integráció. Napjaink tranzisztoraival azért nem érhető el ez, mert méretük csökkenésével egyre erőteljesebb hatást fejt ki a szivárgási áram. Ez azt jelenti, hogy a tranzisztorok source (forrás) és drain (nyelő) elektródája között akkor is átfolyik valamekkora áram, ha a kapcsoló éppen zárt állapotban van. Ez megnöveli a fogyasztást – főleg, ha elemi szint helyett több százezer, millió tranzisztort vizsgálunk -, így napjainkig a 3D-s struktúra szerepének jelentősége vitatott volt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő