Connect with us

technokrata

Laptop

A BIOS halála

Színre lép az UEFI – grafikus felület, egérkezelés a számítógép (finom)hangolásához.

Több évtizede ismert és használt feladatot tölt be a BIOS, azaz a Basic Input/Output System. A számítógép fizikai valója (azaz a vas) és az operációs rendszer közötti kapcsolatot hivatott biztosítani, olyan paraméterek beállításával, mint a használt hardverelemek jellemzői (processzor órajelek, memória késleltetési idők, merevlemez bootolási sorrend stb.), rendszeróra, erőforrás-menedzsment.

A régi, jól bevált rendszer felett azonban eljárt az idő. Habár konfigurálás tekintetében nincsen szükség látványos grafikára, számos gyártó arra a megállapításra jutott, hogy eljött az ideje a BIOS revitalizálásának, mind a külsőt, mind a belsőt illetően. Többek között a Microsoft, az Apple, az Intel és az ARM együttműködésének köszönhetően született meg az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), azaz az egyesített bővített firmware felület.

A BIOS-t kiváltani hivatott fejlesztés olyan újdonságokat mutat fel az elődhöz képest, mint az assembly helyett C-ben írt programkód, minek köszönhetően ugyani kicsit több erőforrásra van szüksége működéséhez, cserébe viszont jóval rugalmasabbá válhat. Ennek révén például egeret is használhatunk az operációs rendszer indítása előtti beállításokhoz, amire a standard BIOS-ok nem voltak képesek.

MSI-uefi-screen.jpgElsők között az MSI rukkolhat elő UEFI-jal, legalábbis a brit Thinq cikke szerint. Az újság úgy tudja, hogy még az idei év végén, illetve a következő év elején debütálnak a Micro Star International első, Sandy Bridgre chipkészletre alapuló alaplapjai, amelyek a belépőszinttől a csúcskategóriáig minden igényt lefednek majd. „Nem úgy tekintünk UEFI-ra, mint egy drága, prémium funkcióra, hanem mint egy mindenki számára elérhetővé szolgáltatásra.” – nyilatkozta a vállalat egyik szóvivője.

Nem csak az MSI foglalkozik egyébként a BIOS lecserélésével, a Seagate is meglengette Damoklész kardját felette. A távol-keleti merevlemez-fejlesztő és -gyártó vállalat kiállt korábbi bejelentése mellett, miszerint a 2 terabyte-os vagy annál nagyobb kapacitású winchesterekhez „alapvetően szükséges” UEFI.

Évekkel ezelőtt már írtunk ilyesmiről, amint arról egy blogbejegyzésben megemlékeztünk.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő