Connect with us

„A Windows úgyis lenyomja riválisait”

Laptop

„A Windows úgyis lenyomja riválisait”

Hiábavalóak a Google operációs rendszer téren tett erőfeszítései, állítja a Microsoft.

„Mindig nagy az érdeklődés övezte kavarodás egy új kategória bemutatkozásakor. Amikor a netbookok három évvel ezelőtt debütáltak, 95 százalékukon nem Windows futott; mára azonban 95 százalékukon Windows található.” – nyilatkozta Steve Guggenheimer, a Microsoft PC-gyártókkal és egyéb hardverfejlesztő cégekkel való kapcsolattartásért felelős részlegének vállalati alelnöke a Wall Street Journalnek adott nyilatkozatában. Guggenheimer ezzel azt kívánta sugallni, hogy míg napjaink tábla-PC-in főként nem redmondi operációs rendszer fut (az Apple ugyebár saját mobiltelefonos OS-ét nyomja, a gyártók pedig a független gyártók többsége pedig a Google Androidjával kísérletezik), hamarosan fordul a kocka.

Mégis, a netbookokhoz képest a táblagépek egy picit más körülmények között jöttek a világra. A felhasználói tartalmak hiánya (és a korábbi magas ár) volt a platform elterjedésének fő kerékkötője, ám előbbit a Windows-zal nem lehet olyan lendületesen orvosolni, mint az Android Markettel vagy az Apple-féle App Store-ral. Utóbbiak kifejezetten a mobil felhasználók egyszerűségre törekvő magatartását használják ki: nincsen a PC-knél megszokott bonyolult szoftverkeresgélés, viszont sok az ingyenes vagy nagyon olcsó, 1-2 dolláros áron elérhető alkalmazás.

További akadály a Windows platformon való terjedése előtt, hogy a tábla-PC-k java nem Intel processzorral kerül forgalomba. Az energiaéhes x86-os lapkák helyett az akkumulátort kevésbé leszívó ARM CPU-k dolgoznak a megjelenő vagy már bejelentett termékek esetében. Ez azért hátrány a Microsoft operációs rendszerére nézve, mert az nem képes ARM processzoros környezetben való futásra.

Persze korántsem lefutott mérkőzés ez még. Az AMD például a következő évben tervezi kiadni kifejezetten táblagépes környezetbe szánt x86-os lapkáit, melyek integrált DirectX 11-es grafikai képességekkel és a „nagy PC-kkel” való kompatibilitásukkal csábíthatják majd a vásárlókat (az Intel szintén dolgozik hasonló fejlesztésen). Ennek eredményeként kettészakadhat a piac: a teljesítmény szempontjából alacsonyabb kategóriás ARM processzoros táblagépekre és az x86-os CPU-kkal ellátott (a Microsoft reményei szerint zömében Windows-os) masinákra.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom