Connect with us

technokrata

„A Windows úgyis lenyomja riválisait”

Laptop

„A Windows úgyis lenyomja riválisait”

Hiábavalóak a Google operációs rendszer téren tett erőfeszítései, állítja a Microsoft.

„Mindig nagy az érdeklődés övezte kavarodás egy új kategória bemutatkozásakor. Amikor a netbookok három évvel ezelőtt debütáltak, 95 százalékukon nem Windows futott; mára azonban 95 százalékukon Windows található.” – nyilatkozta Steve Guggenheimer, a Microsoft PC-gyártókkal és egyéb hardverfejlesztő cégekkel való kapcsolattartásért felelős részlegének vállalati alelnöke a Wall Street Journalnek adott nyilatkozatában. Guggenheimer ezzel azt kívánta sugallni, hogy míg napjaink tábla-PC-in főként nem redmondi operációs rendszer fut (az Apple ugyebár saját mobiltelefonos OS-ét nyomja, a gyártók pedig a független gyártók többsége pedig a Google Androidjával kísérletezik), hamarosan fordul a kocka.

Mégis, a netbookokhoz képest a táblagépek egy picit más körülmények között jöttek a világra. A felhasználói tartalmak hiánya (és a korábbi magas ár) volt a platform elterjedésének fő kerékkötője, ám előbbit a Windows-zal nem lehet olyan lendületesen orvosolni, mint az Android Markettel vagy az Apple-féle App Store-ral. Utóbbiak kifejezetten a mobil felhasználók egyszerűségre törekvő magatartását használják ki: nincsen a PC-knél megszokott bonyolult szoftverkeresgélés, viszont sok az ingyenes vagy nagyon olcsó, 1-2 dolláros áron elérhető alkalmazás.

További akadály a Windows platformon való terjedése előtt, hogy a tábla-PC-k java nem Intel processzorral kerül forgalomba. Az energiaéhes x86-os lapkák helyett az akkumulátort kevésbé leszívó ARM CPU-k dolgoznak a megjelenő vagy már bejelentett termékek esetében. Ez azért hátrány a Microsoft operációs rendszerére nézve, mert az nem képes ARM processzoros környezetben való futásra.

Persze korántsem lefutott mérkőzés ez még. Az AMD például a következő évben tervezi kiadni kifejezetten táblagépes környezetbe szánt x86-os lapkáit, melyek integrált DirectX 11-es grafikai képességekkel és a „nagy PC-kkel” való kompatibilitásukkal csábíthatják majd a vásárlókat (az Intel szintén dolgozik hasonló fejlesztésen). Ennek eredményeként kettészakadhat a piac: a teljesítmény szempontjából alacsonyabb kategóriás ARM processzoros táblagépekre és az x86-os CPU-kkal ellátott (a Microsoft reményei szerint zömében Windows-os) masinákra.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő