Connect with us

technokrata

Kelendő a LED-technológia

Laptop

Kelendő a LED-technológia

Nehéz körülmények között zárt jó évet a nyomtatóvállalat.

Ma reggel tartott sajtótájékoztatóján lendületes tavalyi növekedésről számolt be az OKI, a magyar értékesítéseket illetően. Érdi-Krausz Gábor, a hazai leányvállalat ügyvezető igazgatójának bemutatója szerint a hazai 20-30 százalékkal zsugorodó piacon nem egy esetben (több) száz százalékkal tudták növelni eladásaik darabszámát. Igaz, ezzel párhuzamosan stagnáló árbevételről adott számot Érdi-Krausz; az igazgató azonban idénre már bizakodóan növekedést várt.

Lássuk a pontos adatokat! A lézer- és multifunkciós lézernyomtatók átfogó kategóriájában 2472 darabról 5210-re nőtt az eladás egy év alatt, fekete-fehér lézernyomtatókból 1900-ról 4399-re, áll az IDC piackutatásában. Ez a növekedés 2009 negyedik negyedévében még látványosabb, 2285 monokróm lézernyomtatót értékesítettek a 2008-as 569-hez képest. A színes A3-as nyomtatók területén az OKI 2009-ben 60,3 százalékos részesedésével megszerezte a vezető helyet, míg 2008-ban csak a negyedik helyen állt a minden más kategóriában vezető, a piac 60-70 százalékát birtokló HP-Samsung-Xerox trióhoz képest.

LED-technológiával az energiatakarékosságért
A cég a közeljövőben számos új, energiakímélő és ergonomikus fejlesztéssel jelentkezik. Ezek egyik az ECO módnak nevezett fejlesztés, amelynek lényege, hogy amikor a felhasználó egy vagy kétlapos nyomtatást indít, az intelligens nyomtató automatikusan dönt a nyomtatási sebesség 26-ról 16 lap/percre csökkentéséről. Ez azért jó, mert ilyenkor a beégető (fuser) egységet nem kell a maximális hőmérsékletre fűteni. Ez az első lap kinyomtatásának idejét is csökkenti, tehát időt és energiát egyaránt megtakarít. Az adott oldalak nyomtatásának energiaigénye mintegy 20 százalékkal kevesebb a korábbi metódushoz képest.

Elsősorban a felhasználói beavatkozások számát csökkentő kényelmi megoldás, de a dobmodulok élettartamának jobb kihasználását is segíti, hogy a cég nyomtatóiban egyetlen fényhenger (dob, drum) egység lesz majd a korábbi, színenkénti megoldás helyett. A színenkénti külön tonerek természetesen továbbra is megmaradtak.

További, elsősorban az ergonómiát szolgáló újítás a nyomtatók lapos, horizontális kialakítása. A felmérések szerint ugyanis az irodákban nem kedvelik a túlságosan robusztus berendezéseket, hiszen a mögötte vagy mellette ülők elszigetelődnek miattuk a többiektől. Erre reagálva az új C300-as és C500-as sorozatú nyomtatók magassága mintegy fele-kétharmada lesz a konkurens gyártók hasonló teljesítményű eszközeinek.

A felsorolt fejlesztések 2010 során fokozatosan jelennek meg az OKI hazai választékában.

LED-trend
Az 1962-ben kifejlesztett LED-technológia csak az elmúlt években kezdett népszerűvé válni a világítás és a lapos tévék piacán, elsősorban egyenletes fényük és alacsony fogyasztásuk miatt. Kevésbé köztudott, hogy a technológiának a nyomtatásban már 20 éves hagyománya van. A LED nyomtatók ugyanis – a lézernyomtatókhoz képest – kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak, ezért hosszabb élettartamúak, és azonos teljesítmény mellett átlag 35 százalékkal kisebbek. Esetükben kizártak a fénytörési, vagy időzítési problémák. A kisebb pontméretnek köszönhetően jobb a nyomtatási minőség, az egyenes papírvezetés révén pedig vastagabb, nehezebb hordozóanyagok használatát is lehetővé teszik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle