Connect with us

Hirdetés

technokrata

Komoly bukta elé néz az Nvidia

Laptop

Komoly bukta elé néz az Nvidia

A bődületesen rossz kibocsátási arány miatt tovább csúszik újgenerációs Geforce videokártyájának megjelenése.

Habár fél évvel ezelőtti nyilvános bemutatója óta „elérhető” kereskedelmi forgalomban is Geforce GTX 400-as sorozatú grafikus vezérlője, az Nvidia nem volt képes nagy darabszámban ellátni a boltokat az új modellel. Folyamatos csúszások miatt tolódik a tömegtermelés felfutása – a Needham gazdasági elemző szerint ennek az az oka, hogy a vállalat mindössze körülbelül tízezer Fermi GPU-val rendelkezik jelenleg. A lapkák kibocsátási aránya tragikus: 20 és 30 százalék között mozog; vagyis a legyártott grafikus processzorok 70-80 százalékát azonnal le is kell selejtezni. A Needham ennek megfelelően nem javasolja vételre a vállalat részvényeit.

Pedig az Nvidia már szinte mindennel megpróbálkozott, hogy felfuttassa a termelést. Korábbi értesülések szerint a GF100-as (vagy NV60, GT300, G300, ha ezek közül valamelyik jobban tetszik) chipek 512 stream processzorral rendelkeztek volna, ám ebből a fejlesztő letiltott 32-t, hogy javítson valamelyest a hőtani mutatókon, és eladhassa a kis hibával bíró példányokat. Azonban hiába jelentették be április 12-én a termék elérhetőségét, alig néhány boltban kapható. Igaz, 500 dolláros ára nem csábítja tömeges vásárlásra a játékrajongókat.

Az Nvidia DirectX 11-es grafikus vezérlőjének további gyengélkedése még szélesebbre tárja a piacot az AMD/Ati előtt. Utóbbi amúgy is folyamatosan növeli piaci részesedését, ami nem meglepő annak tükrében, hogy tavaly szeptember óta már több mint 6 millió példányt szállítottak le a következő generációs DirectX-et támogató GPU-kból.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés