Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csináljunk négymagosból hatmagos CPU-t!

Laptop

Csináljunk négymagosból hatmagos CPU-t!

Az Asus bátorítja az extra teljesítményre vágyókat.

Gyakorlatilag a 386-os CPU-k kora óta folyik a versengés az alaplapgyártók között, ki tud leginkább tuningbarát modellel előrukkolni. Érthető a hajsza, hiszen a felhasználók jelentős része hajlamos picit megpiszkálni néhány elektronikus paramétert, hogy így nyerhessen extra teljesítményt – ingyen. Ezért pedig valamivel többet hajlandók kifizetni a vásárlók az alaplapért, vagyis egy tuningban mester modell magasabb haszonnal értékesíthető.

Az elmúlt néhány évig csupán az órajel, a feszültség és az időzítés változtatásával lehetett kísérletezni, azonban a többmagos processzorok megjelenésével új front nyílt. Gyakran élnek ugyanis a gyártók azzal a költséghatékony eljárással, hogy a nem működő magok letiltásával eladják az amúgy hibás, kukázásra váró CPU-ikat is. Így váltak híressé például az AMD hárommagos lapkái, melyek eredetileg négy feldolgozóegységgel készültek. Ha valamelyik mag nem működött megfelelően, akkor annak letiltásával hibátlanná váló példányt dobhatott piacra a kisebbik x86-os processzorgyártó. Vállalkozó kedvű felhasználók pedig megpróbálhatták mégiscsak munkára fogni a lekapcsolt magot, hiszen adott esetben csak nagyobb melegedési tényezője miatt került kiiktatásra, nem minden példányban volt eleve használhatatlan.

Nemrég jelentette be az Asrock és az Asustek Computer, hogy egyes alaplapjai speciális képességgel (UCC – Unlock CPU Core) lesznek felruházva. A hamarosan elérhetővé váló négymagos AMD Phenom II 960T processzorokból lehet hatmagos példányt csinálni segítségükkel. Az alaplapok persze új magokat nem tudnak hozzáadni a lapkához, de a bennük levő, letiltott vezérlőegységeket újra tudják engedélyezni. A Zosma kódnevű CPU-k az AMD 800-as sorozatú chipkészletét használó alaplapokban kaphatnak új erőre.

Elsőként az Asrock AMD 890 GX Extreme3 modelljében lesz elérhető az UCC, illetve az Asustek esetében az AMD 890 GX alapú alaplapok bírnak majd ezzel a képességgel. Arra persze nem lehet számítani, hogy minden egyes alkalommal működőképes lesz a funkció. Hasonlóan a hagyományos overclockinghoz, a plusz magok engedélyezése is lutri – vagy sikerül, vagy nem.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés