Connect with us

technokrata

Új Xeon processzorok Magyarországon

Laptop

Új Xeon processzorok Magyarországon

Az Intel és partnerei – Dell, Fujitsu, HP, IBM, Lenovo, VMware – Magyarországon is bemutatták az Intel legújabb processzoraira épülő vállalati platformjaikat.

Az Intel Xeon 5600 sorozat, kódnéven Westmere-EP, a kétfoglalatos szerverekbe és csúcskategóriás munkaállomásokba érkezik, és teljesen foglalat kompatibilis az eddigi Xeon 5500 platformmal. A 32 nanométeres, úgynevezett HKMG eljárás lehetővé teszi, hogy a Xeon 5600 sorozat 6 processzormagot és 12 MB L3 gyorstárat integráljon egyetlen szilíciumdarabkára, ami 50 százalékkal több erőforrás az előző generációnál, miközben az órajel sem csökkent, és a fogyasztás sem nőtt. A Xeon 5600 új utasításokat tartalmaz az AES-titkosítás hardveres gyorsításához, ami például az interneten SSL-védett kapcsolódások gyorsabb és hatékonyabb kezelését jelenti. Az Intel szintén bemutatta a Xeon 3600 sorozatot az egyfoglalatos nagyteljesítményű munkaállomások számára.

A hétköznapi igények kielégítése mellett az Intel új platformokat mutatott be a kritikus rendszerek kiszolgálásához. A Nehalem-EX kódnéven ismert Intel Xeon 7500 (skálázódó) és 6500 (kétfoglalatos rendszerek) sorozat akár nyolc processzormaggal rendelkezik egyetlen chipen, és chipset támogatás nélkül skálázódik egészen 8 foglalatig, a szervergyártók saját chipsetjeivel pedig 16 vagy még több, akár 256 foglalat is elérhető. A Nehalem-EX az elfogadott vállalati tesztekben átlagosan háromszoros teljesítményt kínál a Xeon 7400 sorozathoz képest, köszönhetően a 8 Hyper-Threadinggel ellátott Nehalem magnak és a chip skálázódásra termett felépítésének.

A teljesítményen túlmenően a Nehalem-EX több mint 20 olyan új fejlesztést vonultat fel, amelyek drasztikusan növelik a számítási és adathibákkal szembeni megbízhatóságot, mint például a bithibák kivédését és elhárítását támogató Machine Check Architecture, amely eddig csak az Intel Itanium processzorokban volt megtalálható. A Nehalem-EX tovább gyorsíthatja a RISC gép kiváltását, valamint akár 20 darab egymagos processzort alkalmazó négyutas szervert is képes konszolidálni egyetlen új rendszerre, amivel tizedére csökkenthető a fogyasztás és energiaköltség, és 1 éven belüli megtérüléssel lehet kalkulálni.

A skálázódó Xeon család teljesítményének növekedése az elmúlt 5 generációban

Új Itanium
Az Intel egyúttal bemutatta az Itanium processzorcsalád új generációját, a Tukwila kódnéven ismert négymagos chipet. Az Itanium 9300 sorozat a nagyvállalatok központi rendszereit szolgálja ki, a legérzékenyebb adatbázisokat és üzleti alkalmazásokat futtatva, amelyek nem tűrik a leállást vagy a hibás adatokat. A négymagos és nyolc utasításszálat futtató Itanium 9300 sorozat elődjénél két-háromszoros teljesítményt nyújt üzleti alkalmazások alatt.

Az Intel új processzorai mellett az év első hónapjaiban megújult az Intel Core vPro technológia is. A lopásgátlóval is kiegészített platform integrált KVM, vagyis távoli billentyűzet-video-egér biztosítására képes, miközben távolról kezeli a titkosítást, és más, a tolvajokat elrettentő képességeket.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek