Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó(bb) Nvidia Geforce videokártyák

Laptop

Olcsó(bb) Nvidia Geforce videokártyák

Információk a vállalat újgenerációs Fermi sorozatának harmadik, pénztárcakímélőbb tagjáról.

Lassan egy hónapja, hogy végre konkrétumokat írhattunk az Nvidia Fermi kódnévre keresztelt GPU-jára alapuló videokártyáiról (bővebben itt). A Geforce GTX 400-as sorozat a GF100-as chipre alapul, és ez nincs másként a nemrég ismertté vált Geforce GTX 460 esetében sem.

Lássuk a részleteket! 1 GB-nyi GDDR5 RAM-ot kap a grafikus vezérlő, a GPU-hoz a videomemória 256 bites interfészen csatlakozik. Valószínűleg 416 stream processzorral fog rendelkezni, ami 32-vel kevesebb, mint a GTX 470-es hasonló paramétere. De még semmi sincsen kőbe vésve – az ár és a fogyasztás további csökkentésének szem előtt tartásával az sem kizárt, hogy végül „csupán” 384 feldolgozóegység kerül bele. Apropó, ár: pontosan nem ismert, hogy mennyibe fog kerülni a középkategória tetejére szánt videokártya. Ki lehet viszont sakkozni: ha a nagyobb testvér, a GTX 470 350 dollárért lesz megvásárolható, akkor a GTX 460-ra szinte biztosan 300 dollárnál alacsonyabb árcímke kerül.

Meglepő módon a vállalat június elején, vagyis a nyári, általában uborkaszezonnak számító időszak kezdetekor tervezi piacra dobni a modellt, állítja az Expertview. Ezzel valószínűleg eleve gyöngébb startra kárhoztatja a Geforce változatot, de az Nvidia keze meg van kötve. Rengeteget csúszott már az új generáció bemutatkozása, több késést egyszerűen nem engedhet meg magának a vállalat. Az AMD/Ati Radeon HD 5800-as és 5900-as sorozatai ugyanis nagyon jól sikerültek, relatíve alacsony fogyasztás mellett derekasan helyt állnak a teljesítménytesztekben. Az Nvidia pedig csak elérni tudta ezt a szintet, úgy, hogy közben riválisának már fél éve volt bizonyítani a vásárlók felé.

Az Nvidia nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az Expertview értesülését.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés