Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb infók az ingyenes Microsoft Office 2010-ről

Laptop

Újabb infók az ingyenes Microsoft Office 2010-ről

Amint arról fél éve írtunk, a Microsoft – bizonyos feltételek mellett – ingyenessé teszi irodai alkalmazáscsomagját. Az Office 2010 megjelenésével kerül először legálisan a szoftvercsomag a PC-kre, vásárlás nélkül. A Works-öt leváltani hivatott Office Starter 2010-ről eddig meglehetősen kevés információ állt rendelkezésre, de a héten Chris Capossela, a vállalat egyik alelnöke részletekbe menően informálta az érdeklődőket.

Chris Capossela: Az új PC-k 80 százalékán lesz Office Starter

Korlátok
A Starter csomag nyilvánvalóan a teljes értékű alkalmazások lebutított változatát tartalmazza majd – a Word és az Excel nem kapja meg összes, az Office teljes verziójában elérhető funkcióját. Cserébe viszont ingyenesen áll a felhasználók rendelkezésére – amennyiben elfogadják, hogy ezért reklámok jelennek meg a képernyőn. Capossela közölte, hogy a hirdetések 45 másodpercenként váltogatják egymást, de sosem fognak az éppen szerkesztés alatt álló dokumentumhoz kapcsolódó tartalmakat mutatni.

Legalábbis direkt, szánt szándékkal nem: a Microsoft nem végez tartalomelemzést a felhasználók munkáin (szemben a rivális Google-lel). Sőt, kezdetben csak az Office-hoz kapcsolódó információkat jelenít meg, állította az alelnök, aki példát is mondott: „Don´t you miss PowerPoint”, hangzott a jelmondat („Ne maradjon le a Powerpoint használatáról”). Azaz elsősorban az upgrade-re (vagyis a fizetős változat beszerzésére) igyekszik buzdítani a célcsoportot a Microsoft.

Capossela elmondása szerint a Word képes lesz a legbonyolultabb dokumentumok megnyitására és megjelenítésére is. Az Office Starter felhasználói ugyanakkor nem alkalmazhatnak makrókat, nem hozhatnak létre automatikus tartalomjegyzékeket és nem is kommentezhetik a szövegeket. A teljes változatot használók által rögzített megjegyzéseket természetesen láthatják. Hasonló megközelítéssel készül az Excel reklámokkal támogatott változata. A Starter csomaggal rendelkezők megnyithatnak és szerkeszthetnek táblázatokat, de például saját diagramokat, grafikonokat nem hozhatnak létre.

Akik számára ez nem felel meg (vagy használni akarják a PowerPointot is), és a legális utat választják, upgrade-elni kénytelenek. Megkönnyítendő ezt a folyamatot, a Microsoft az összes, Office 2010-hez szükséges kódot telepíti a PC-kre, így a további funkciók és szoftverek használata tulajdonképpen csak ennek az elérhetővé tételét jelenti egy új termékkulcs kártya révén.

Akár még rosszul is elsülhet
Capossela közvetítette a Microsoft nagyravágyó terveit: hamarosan a boltok polcain sorakozó PC-k 80 százalékára felkerül az Office Starter. Kérdés azonban, mennyire lesz ez jó a Microsoftnak, hiszen Redmond komoly kockázatot vállal az ingyenes verzióval. Nem a Works-ből származó, amúgy csekélyke profit elvesztése fájhat igazán a vállalatnak, hanem az, hogy a most teljes verziót futtató felhasználók később megelégednek a Starter csomag (plusz a szintén ingyenes, böngészőalapú Office Web Apps) nyújtotta lehetőségekkel, és az újabb kiadást már nem fogják megvásárolni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés