Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó tuningprocesszorok az Inteltől

Laptop

Olcsó tuningprocesszorok az Inteltől

Extra erő, nulla befektetéssel.

A 90-es évek végén élte igazi aranykorát a processzortuning, a szépemlékű 300 MHz-es Celeron lapkák akár 450 MHz-es órajelre is felpörögtek. Ezzel sokan ingyen jutottak impozáns teljesítménytöbblethez. A jelenség azonban rontotta mind az AMD, mind az Intel üzleti pozícióját, így hamarosan bevezetésre került az úgynevezett szorzózár, ami a front side bus órajel felszorzásának növelésére alapuló belső frekvenciapörgetés végét jelentette. Ezután már csak az FSB emelése maradt, ami viszont igénybe vette például a memória-alrendszert is, tehát korántsem adott ideális eszközt a tuningbajnokok kezébe.

Az évek múlásával azonban apránként megint megjelentek a szorzózár nélküli lapkák a piacon. Az AMD Black Edition jelöléssel illetett modelljei ugyan picit drágábbak az azonos órajelű CPU-khoz képest, viszont addig húzhatók, amíg a felhasználónak van elég vér a pucájában (és bírja hűtéssel). Hasonló koncepcióval születettek az Extreme Edition processzorok az Intelnél – ezek szintén az extra teljesítményre vágyókat célozták meg, persze extra áron.

Újjáéled az Overclock-kultusz?
Ez utóbbin szeretne változtatni a chipgyártó gigász. Steve Peterson, az Intel chipset részlegének marketingvezetője a Tweakers.net-nek adott interjújában arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a vállalat jelenleg „elérhető árú”, szorzózár nélküli modellek piacra dobásának lehetőségét vizsgálja. Konkrét chipekről nem esett szó, de annyit Peterson azért elárult, hogy LGA1156-os tokozású lapkák képében valósulhat meg az Intel elképzelése. Ha végül utat tör magának a koncepció, akkor a Core i márkájú CPU-k Lynnfield és Clarkdale családja bővülhet.

Sokan talán nem tudják még, pedig az Intel agresszíven hirdeti: új Core i központi vezérlőegységei alapértelmezettként is alkalmazzák a túlhajtást. Amint arról mi is írtunk a tavaly év végén tartott Intel sajtótájékoztató kapcsán, az Intel Turbo Boost Technology lehetőséget ad a frekvencia a magok gyárilag megadott órajele fölé tolására, vagyis a lapka képes önmagát túlhajtani – ha szükséges. Ez a funkció ugyanis csak akkor kapcsol be, ha az adott mag kihasználtsága elérte a száz százalékot, de további extra teljesítményre van igény.

Visszatérve a szorzózár nélküli Intel processzorokhoz: nem a mostani lenne az elmúlt időszak első kísérlete az Intel részéről. Tavaly augusztusban már kibocsátotta Pentium 6500K CPU-ját Kínában a vállalat, melyben nem alkalmazta a tuningot megkötő akadályt. Óhatatlanul is felmerül a kérdés: miért kell ennyi ideig tesztelgetni a piacot? Az Intel értelemszerűen több irányból is nyomás alatt van. Egyrészt az ész nélkül alkalmazott túlhajtás fizikailag árthat a processzornak (amit később a vállalaton próbálhatnak meg leverni a csalódott felhasználók). Másrészt nem akarja ellehetetleníteni prémiumkategóriás chipjeit azzal, hogy általánosan elérhető, olcsó, de a magánál sokkal drágább lapkák teljesítményét megközelítő/elérő CPU-kat dob piacra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés