Connect with us

technokrata

Lopott Windows-ok ellenőrzése

Laptop

Lopott Windows-ok ellenőrzése

A Microsoft 90 naponként ránéz gépünkre.

A Microsoft egy blogbejegyzésben adta hírül, hogy változtatásokat eszközölt a Windows 7 Activation Technologies (WAT) szolgáltatásában. Ez utóbbi hivatott felvenni a harcot az operációs rendszerről készült illegális másolatok terjedése ellen: a felhasználó számítógépére telepedve ellenőrzi, hogy a szoftver legális-e.

A bejegyzés szerint a redmondiak jelentős frissítést hajtottak végre a WAT-ban annak érdekében, hogy megakadályozzák a szoftver aktiválásának megkerülését. Ennek az update-nek köszönhetően a WAT jelenleg több mint 70-féle „trükköt” ismer fel – ráadásul adatbázisa dinamikusan bővül. A Microsoft ugyanis úgy döntött, hogy a szolgáltatás rendszeres időközönként (kezdetben 90 naponta) „rá fog nézni” a Windows-ra, mindeközben természetesen frissíti az aktivációs trükközéseket tartalmazó adatbázisát. Voltaképp az antivírus alkalmazások update-elési folyamatát másolja a megújult WAT.

Nem meglepő módon a szolgáltatás frissítése automatikusan letöltődik a Windows-ra, amennyiben nincs beállítva az update-ek telepítése előtti felhasználói ellenőrzés. Érdekes ugyanakkor, hogy ez utóbbi bekapcsolása esetén „kivédhető” a Microsoft kíváncsiskodása – egyszerűen csak le kell tiltani a frissítés telepítését. Amit a tört változatot használók többsége valószínűleg meg is fog tenni, különben kellemetlen következmények érik. Ugyan nem teszi működésképtelenné az operációs rendszert a Microsoft, ha illegális példányt észlel, de korlátozásokat eszközöl. A háttérkép feketére változik, és konstans módon a Windows eredetvizsgálatának eredményével „bombázza” a felhasználót.

A világ nagy része számára február végén teszi elérhetővé Windows Update szolgáltatásán keresztül a WAT-frissítést a Microsoft. Ugyanakkor a szoftverkalózkodásról jól ismert Kínában csak később, idén nyáron jelenik meg. Ennek oka nem ismert, bár nem kizárt, hogy a Google-Kína vita eredményeképp felkavarodott indulatok lecsillapodására vár az amerikai óriáscég.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom